Na čelo BBC-ja dolazi bivši bankar Goldman Saksa

LONDON – Britanija će imenovati Ričarda Šarpa, bivšeg bankara Goldman Saksa, za narednog prvog čoveka javnog servisa Bi-Bi-Si (BBC), izvestila je danas tv Skaj NJuz.

Šarp je nedavno radio kao savetnik britanskog ministra finansija Riši Sunaka, navodi u prilogu Skaj televizija, i dodaje da će on na funkciji predsednika BBC-ja naslediti Dejvida Klementija, bivšeg zamenika guvernera Banke Engleske, koji odlazi sa dužnosti sledećeg meseca nakon četborogodišnjeg mandata.

Agencija Rojters, prenoseći ovu vest, napominje da se BBC suočava sa pitanjem budućeg finansiranja i svoje svrhe, budući da se gledaoci u sve većem broju okreću konkurentima.

Novi predsednik kompanije će se, ističe ova agencija, pridružiti rukovodnom timu BBC-ja u vreme kada se ovaj emiter suočava sa jednom od najvećih pretnji otkako je osnovan pre 98 godina, a koja se tiče njegove budućnosti.

Predsednika kompanije, koga kraljica zvanično imenuje na predlog vlade, odgovoran je za očuvanje i zaštitu nezavisnosti BBC-ja, koji se finansira na bazi obavezne pretplate koju plaća svako domaćinstvo za gledanje tv programa.

Premijer Boris DŽonson je izrazio skepsu po pitanju ove pretplate u trenutku kada se BBC-jeva tv publika smanjuje a raste popularnost striming usluga kompanija poput Netfliksa.

Kritičari sa oba kraja britanskog političkog spektra često optužuju BBC za pristrasnost. Dok pojedini konzervativci smatraju da je ova televizija fokusirana na London i levičarski nastrojena, oni iz levičarske opozicione Laburističke stranke tvrde suprotno – da je pristrasna u korist konzervativaca.

Analiza i predlog finansiranja britanskog javnog servisa treba da budu urađeni do 2022. godine, kada treba da se obnavi kraljevske povelja o BBC-ju za period do 2027. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.