U trendu

Na Jadranu zbog pandemije 2020. 99.6% manje putnika s kruzera

ZAGREB – Krstarenja stranim brodovima po hrvatskom Jadranu u 2020. godini gotovo si obustavljena jer ih je ostvareno samo 26, što je čak 700 putovanja ili 96,4 posto manje nego prethodne godine, a sve kao posledica pandemije i ograničenja međunarodnih putovanja, pokazuju podaci hrvatskog Državnog zavoda za statistiku.

Takva situacija ista je u celom svetu, tako da se pad tih putovanja i globalno kreće iznad 90 posto, a prema novim, optimističkim procenama međunarodnog udruženja kruzing industrije CLIA, početak oporavka tog tržišta mogao bi krenuti u drugoj polovini 2021.godine, naravno ako se nastavi vakcinacija i distribucija vakcina te „olakšaju“ ograničenja putovanja.

U tom slučaju i Hrvatska može očekivati povratak kruzera u njene luke, posebno u Dubrovnik, gde su pre pandemije i najviše uplovljavali i zadržavali se, ali će sve zavisiti i od mera kriznog štaba odnosno situaciji s pandemijom u Hrvatskoj i šire, prenosi Index.hr.

Osim pada broja krstarenja po Jadranu, još je veći minus, od čak 99.6 posto, u 2020. zabeležen s tek nešto malo više od 4.000 putnika koji su u Hrvatsku došli sa svih 26 kruzera.

Sva putovanja i putnike u Hrvatsku je dovezlo 10 stranih brodova-kruzera ili njih 65 manje nego u 2019, što je i 84,7 posto manje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.