U trendu

Na javnom uvidu eko studija o dogradnji deponije pepela TENT

OBRENOVAC – Termoelektrane „Nikola Tesla“, deo EPS-a, zatražile su saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta dogradnje deponije pepela, šljake i gipsa koja će se prostirati na površini od 115 hektara, a planirana je sa istočne strane sadašnje deponije, objavljeno je na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

Kako je navedeno u TENT-u A, produkcija pepela i šljake je 519,5 tona na čas, a kako efektivno radi 7,5 hiljada sati godišnje, godišnje je potrebna zapremina veća od četiri miliona kubnih metara.

U Studiji se navodi da će se pepeo, šljaka i gips kao hidromešavina odlagati po domaćim i EU standardima na budućoj novoj kaseti deponije, koja će se sa pratećim objektima i instalacijama prostirati na 115 hektara sa istočne strane postojeće deponije – između 430 i 550 metara od reke Save.

U septembru 2018. godine preostalo je oko 26 miliona kubika prostora, što je obezbeđivalo smeštaj za 23,4 miliona kubika – odnosno za period od 5,8 godina, navedeno je u dokumentu.

TENT A radi od 1970. godine, ima bruto instalisanu snagu od 1.749,9 megavata, a rekonstrukcijom blokova, povećanjem instalisane snage, kao i planiranom rekonstrukcijom sistema za odpepeljivanje i izgradnjom sistema za odsumporavanje dimnih gasova, povećava se produkcija pepela i šljake i dobija novi proizvod – gips.

Uvid u ažuriranu Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu može se ostvariti u prostorijama ministarstva u roku od 20 dana, i preko službenog sajta, a primedbe i mišljenja se podnose u pisanom obliku.

Za 23. oktobar u prostorijama opštine Obrenovac zakazana je javna rasprava i prezentacija Studije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.