U trendu

Na Nacionalnom takmicenju u BG 20 uceničkih kompanija

BEOGRAD – Više od 280 srednjoškolaca iz 30 gradova širom Srbije predstavilo je svoje uceničke kompanije na pet regionalnih takmičenja održanih u okviru Nedelje učenickih kompanija, a 20 pobednickih timova plasiralo se na nacionalno finale.

Tih 20 najboljih ucenickih kompanija u maju će se u Beogradu boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju učenickih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Estoniji, saopštili su iz organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

Takmicenja je realizovala organizacija Dostignuca mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kompanije ManpowerGroup i Oracle Akademije.

Prvo mesto u regionu jugoistočne Srbije odnela je učenicka kompanija pod nazivom „ReSeed“ iz Ekonomske škole u Nišu.

Ta kompanija se bavi proizvodnjom i prodajom sadnica ugroženih endemičnih vrsta, dok su se u finale iz ovog regiona plasirale i kompanije iz Pirota i Zaječara.

Ideja koja je odnela „zlato“ za vojvođanski region dolazi iz Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ u Pančevu i tima pod nazivom „SheepĆip“, koji olakšava posao farmerima tako što obeležava registrovana umatičena stada ovaca.

U saopštenju je navedeno da su drugo i treće mesto osvojile učenicke kompanije iz Sremske Mitrovice i Titela.

Beogradski pobednici iz ucenicke kompanije pod nazivom Moveably dolaze iz Gimnazije u Mladenovcu, a osmislili su digitalnu platformu koja olakšava logistiku transporta robe.

Odmah za njima, u finale se plasirao još jedan tim iz iste škole, kao i kompanija iz Pete ekonomske škole.

Pobedu za jugozapadnu Srbiju su doneli učenici iz Ekonomsko-trgovinske škole u Prijepolju koji proizvode sok od organskih kiselih krastavaca, a drugo i treće mesto pripalo je timovima iz Ekonomske škole u Užicu i Medicinske škole u Čačku.

Takođe, i centralna Srbija dobila je svoje pobednike koji dolaze iz Tehnicke škole u Trsteniku, a predstavili su svoje punjače na solarnu energiju.

Za njima, u finale su prošle i sjajne ideje dve ekipe iz Tehnološke škole u Paraćinu.

Učenička kompanija je najpoznatiji program Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta.

Program traje preko cele školske godine, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja.

Učenici koji su „zaposleni“ u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuca mladih“ i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar