Na otvaranju istocnog kraka Koridora 10 Vucic i Borisov

BEOGRAD – Sve je spremno za otvaranje istocnog kraka Koridora 10, izjavila je juce potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, koja je uoci današnjeg otvaranja obisla galeriju i tunel Bancarevo na toj deonici.

Svecanom otvaranju ove vazne deonice prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov, a Vucic je juce iz Zeneve najavio da ce voznja tom deonicom do 1. decembra biti besplatna.

Istočni krak Koridora 10 od Niša do Dimitrovgrada je ukupne dužine 86,9 kilometra.

Danas se u saobraćaj pustaju deonice od Proseka do Crvene Reke, ukupne dužine 22,5 km: Prosek-Bancarevo 9,4 km, tunel Bancarevo oko 700 m, Bancarevo-Crvena Reka 12,4 km.

Puštanjem u saobraćaj istočnog kraka Koridora 10 biće završena izgradnja kompletnog drumskog Koridora 10 kroz Srbiju.

Na celom istočnom kraku od Niša do Dimitrovgrada urađeno je 87 mostova, pet tunela (Bancarevo, Sopot, Sarlah, Pržojna padina, Progon – ukupne dužine 2,6 km), pet saobraćajnih petlji, 12,5 miliona kubnih metara iskopa, nasipa od 9,5 miliona metara kubnih materijala i oko 780.000 tona asfalta.

Tunel Bancarevo, koji se takođe pušta u saobraćaj, opremljen je najsavremenijim sistemima koji omogućavaju bezbedan saobraćaj, a svim tim sistemima upravljaju obučeni timovi iz jedinstvenog Tehničko-operativnog centra, koji se nalazi kod tunela Bancarerevo i iz kojeg se prati saobraćaj na još dva tunela na istočnom kraku – Sopot i Sarlah.

Ukupna vrednost radova na istočnom kraku Koridora 10 procenjuje se na oko 476 miliona evra, uključujući i dodatno izvedene radove koji su usledili zbog izmene projekata.

Istočni krak Koridora 10 povezuje Srbiju sa Bugarskom, ali je važan i kao tranzitni koridor preko kojeg se odvija saobraćaj između centralne Evrope i Turske ka Bliskom Istoku.

Ovaj autoput povezaće dva okruga, Nišavski i Pirotski, sa oko 450.000 ljudi, velike privredne centre u ovom delu Srbije, Niš i Pirot, obezbediti lakšu vezu istočne Srbije sa najbližim aerodromom “Konstantin Veliki” u Nišu, kao i bolju vezu sa turističkim destinacijama u ovom delu Srbije, kao što je Stara planina.

Autoput je, pored povezivanja Srbije sa zemljama EU, važan i zbog veće bezbednosti u odnosu na magistralne puteve, kao i zbog očuvanja nacionalnog parka Sićevačka klisura.

(Tanjug)

Napišite komentar