U trendu

Na Poljoprivrednom fakultetu obuka iz oblasti voćarstva

BEOGRAD – U Beogradu je danas počela besplatna obuka iz oblasti voćarstva koju organizuje Sekretarijat za privredu u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom.

Sekretar za privredu Milinko Veličković, koji je prisustvovao otvaranju, rekao je da će se u Radmilovcu održati praktični deo obuke i dodao da je svake godine veliko interesovanje.

„Smatram da je ovo odlična prilika da se nauči dosta od predavača sa Poljoprivrednog fakulteta. Grad Beograd ceni poljoprivredu i svrstava je na visoko mesto“, rekao je Veličković, saopštila Gradska uprava.

On je naglasio da je ove godine opredeljeno 180 miliona dinara za podsticaje za poljoprivredne proizvođače, a sledeće godine će se, kaže, povećati na 240 miliona.

„Ove godine smo shvatili da smo imali više konkurisanih nego onih koji su dobili podsticaje. Takođe, svake godine povećava se broj poljoprivrednih gazdinstava te sada ima približno 35.000 registrovanih gazdinstava“, rekao je Veličković.

Kako kaže, sve više mladih nosioci su poljoprivrednih gazdinstava, što je rezultat boljeg bodovanja mladih proizvođača na bodovnim listama, kao i davanja subvencija.

„Pomažemo poljoprivrednim proizvođačima da naprave hranu, da je promovišu i distribuiraju i prodaju. U toku je Sajam poljoprivrede u Novom Sadu i imamo oko 40 najboljih poljoprivrednih proizvođača iz Beograda koji predstavljaju svoju hranu i izlažu je besplatno“, naveo je Veličković.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Dušan Živković zahvalio je Gradu Beogradu jer promoviše poljoprivredu kao važan segment društva i izrazio nadu da će obuka doprineti unapređenju znanja, sposobnosti i veština.

Na tom fakultetu izvodi se sedma besplatna obuka za poljoprivrednike iz oblasti organske proizvodnje, voćarstva i pčelarstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar