U trendu

Na prelazu Preševo-Tabanovce stavljena tabla Otvoreni Balkan

PREŠEVO – Na ulaznoj strani graničnog prelaza Preševo-Tabanovce postavljena je tabla „Open Balkan“, kojom je obeležena traka namenjena prevoznicima kompanija iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije sa statusom Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO).

Ministar finansija Siniša Mali je tim povodom izjavio da je cilj inicijative „Otvoreni Balkan“ da se značajno ubrza protok robe i usluga, stvori jedinstveno tržište radne snage i bolji uslovi poslovanja za kompanije, što će neminovno dovesti do bržeg razvoja privrede i višeg životnog standarda građana zemalja potpisnica sporazuma u okviru navedene inicijative.

„Nastavljamo sa sprovođenjem inicijative Otvoreni Balkan kako bi olakšali poslovanje privredi i ubrzali protok roba. Kamioni ne treba satima da čekaju na granicama već da se sve potrebne procedure sprovode brzo i efikasno. Na ovaj način slušamo glas privrede i utičemo na dalje poboljšanje privrednog ambijenta u našoj zemlji“, rekao je Mali, saopštilo je ministarstvo.

On je napomenuo da je Otvoreni Balkan od ogromnog značaja za jačanje regionalne saradnje i osnaživanje naših ekonomija.

Takođe, podsetio je i da su u okviru navedene inicijative potpisani sporazumi koji, osim olakšavanja trgovine, treba da doprinesu i saradnji u oblasti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije.

Mali podseća i da je potpisan sporazum koji će omogućiti uvođenje jedinstvene radne dozvole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, čime ćemo biti još privlačniji investitorima, koji će moći da dobiju radnike iz sve tri zemlje.

„Rešavamo pitanja koja muče privredu poput čekanja na granicama i komplikovanih administrativnih procedura ili nedostatka radne snage. Sve su to stvari koje donose mnogo koristi svim zemljama članicama Otvorenog Balkana“, zaključio je ministar Mali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar