U trendu

Na pruzi Svilajnac-Despotovac rekonstruisan 5 putnih prelaza

BEOGRAD – „Infrastruktura železnice Srbije“ na pruzi Svilajnac – Despotovac od 18. do 21. septembra rekonstruisala je četiri putna prelaza, tokom avgusta i septembra na toj pruzi obnovljena su ukupno pet, a za obnovu je preostalo još dva, saopšteno je danas iz te kompanije.

U subotu je uređen putni prelaz u selu Sedlare, u nedelju u selu Dublje, a radovi su nastavljeni juče na putnom prelazu kod ciglane, da bi ta faza rekonstrukcije putnih prelaza u opštini Svilajnac bila završena danas kod sela Grabovac.

Radovi na putnim prelazima obezbeđenim znakovima vertikalne drumske signalizacije izvođeni su periodu od 7.30 časova do 16.30 časova i za to vreme u potpunosti je bio obustavljen železnički i drumski saobraćaj.

Obezbeđeni su alternativni pravci dok su trajali radovi na svakom od tih putnih prelaza, tako da nije bilo problema u funkcionisanju drumskog saobraćaja.

Na tim putnim prelazima obavljena je zamena kolovozne rešetke čime je poboljšana bezbednost prilikom prelaska preko pruge.

Na njima je privremeno postavljen tucanik i rizla kako bi bio omogućen saobraćaj, da bi potom trajno bile postavljene betonske ploče.

Poslednji put ti putni prelazi rekonstruisani su 1958. godine.

„Infrastruktura železnice Srbije“ radove finansira iz sopstvenih izvora, a radi efikasnosti u poslovanju na tim prelazima biće ugrađene šine i pragovi skinuti sa magistralnih pruga u Srbiji, čime će biti ostvarene uštede u poslovanju.

Na ovoj deonici pruge u železničkoj stanici Resava tokom oktobra počeće i radovi na zameni kolovozne rešetke u dužini od 300 metara.

Na pruzi Svilajnac – Despotovac predviđeno je uređenje ukupno 11 putnih prelaza.

Krajem avgusta renoviran je jedan, a prvih dana septembra radnici Sekcije za građevinske poslove iz Požarevca „Infrastrukture železnice Srbije“ rekonstruisali su još četiri putna prelaza na trasi pruge Svilajnac – Despotovac.

Radovi na preostala dva putna prelaza biće obavljeni prvog vikenda u oktobru.

Tako će biti završeno uređenje putnih prelaza na deonici od Svilajnca do Despotovca koje nije rađeno više od 60 godina.

Sredinom juna ova godine nastavljeni su radovi na rekonstrukciji pruge Svilajnac – Despotovac, ukupne vrednosti 21,4 miliona evra.

Do sada je završeno više od 80 odsto predviđenih radova, a planirano je da ta deonica bude završena do kraja godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.