U trendu

Na sajmu OB ugovoren izvoz srpskih vina u Kinu

BEOGRAD – Na sajmu vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ u Beogradu danas je potpisan UGOVOR između kineske kompanije Ningbo i vinarija Mrđanin i Đurđić o izvozu 110.000 boca srpskih vina u Kinu, u vrednosti od 800.000 evra.

Dokument je potpisan u prisustvu ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i ambasadorke Kine Čen Bo.

Svoja vina u Kinu će imati priliku da plasiraju dve vinarije iz Sremskih Karlovaca – Đurđić koja je jedina vinarija tzv. toskanskog tipa na tom području, kao i vinarija Mrđanin koja se već četiri generacije bavi vinogradarstvom i vinarstvom na obroncima Fruške Gore.

Dražen Đurić iz vinarije Đurić rekao je Tanjugu posle potpisivanja da su potpisali ugovor u vrednosti nešto manjoj od 500.000 evra i da će se realizovati u narednih godinu do godinu i po.

„Naše vino već ide za Kinu i već sarađujemo sa ovom kineskom kompanijom već dve godine. Ovaj ugovor je nešto vredniji tako da u narednih par meseci će krenuti prve količine našeg vina po ovom ugovoru“, rekao je on.

Đurić kaže da će otići specijalno aromatizovano vino bernet, slatko vino po kome su Sremski Karlovcima.

To je vino koje je interesantno za kinesko tržište pošto ima dosta alkohola 17 odsto, rekao je Đurić i dodao da Kinezi vole robusna vina sa velikom količinom alkohola.

Predstavnik kineske kompanije Guo Ćao je rekao da Srbija ima veoma dobra vina i da je dobro što ih sada promoviše i u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Kaže da uvoze i srpsko vino i da je danas sklopljen ugovor vredan 800.000 evra.

Želimo da sarađujemo i sa još više srpskih vinarija i uvozimo vino iz Srbije, kao i vino iz Severne Makedonije i Albanije, dodao je on.

Ističe da Kinezi veoma vole vranac, ali i druga vina, kao i da im se najviše sviđaju srpska vina iz našeg regiona.

Kako kaže, Kinezi 80 odsto vole crno vino, a ostali belo i roze. Savetnik ministra poljoprivrede Goran Đaković kaže za Tanjug da je ovaj ugovor veoma važan jer je sklopljen na sajmu vina OB i da je pojednačno ovo do sada najveća ugovorena količina za izvoz na kinesko tržište.

Veoma nam je drago da je ova manifestacija počela tako što smo napravili jedan dobar posao, istakao je Đaković i dodao da će naše dve vinarije izvoziti po tom ugovoru u Kinu.

Kaže da je predstavnik kineske kompanije Guo došao ranije u Srbiju da bi uvozio kinesku robu u Srbiju, a da je postao izvoznik srpske robe u Kinu.

„Sve se može kada imate dobru logistiku i dobro organizovan posao. Ambasadorka Čen Bo je zaslužna za ovo. Posvećena je saradnji Srbije i Kine i rekla mi je da ima dosta zainteresovanih investitora iz Kine za ulaganje u Srbiju i srpski agrar“, rekao je on.

Đaković je izrazio očekivanje da će na sajmu vina OB biti još potpisanih ugovora i investicionih dogovora.

Kompanija „Ningbo Xiangmiao tećnology Co.ltd“ ima prodavnice u 50 gradova širom Kine za prodaju poznatih i kvalitetnih proizvoda iz Srbije, kao i iz drugih država regiona.

Ta kineska kompanija pokrenula je i platforme za e-trgovinu Srpska prodavnica što je dovelo do značajnog povećanja prodaje srpskih proizvoda u Kini.

Planiraju i da početkom novembra 2022 godine u Srbiji promovišu potpuno novu platformu koja će objediniti prodaju srpske vinske industrije na kineskom tržištu .

Na manifestaciji „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ učestvuje ukupno skoro 400 izlagača i proizvođača vina iz 22 zemlje.

Iz Srbije se predstavlja 169 izlagača, iz Albanije 21, a iz Severne Makedonije dolazi 44 izlagača.

Tokom sajma, posetioci će imati priliku da posete različite tematski definisane sale, i takođe da se edukuju i nauče sve što žele da saznaju o istoriji i poreklu vina, procesu proizvodnje, vrstama vina, konzumaciji i, naravno, da degustiraju i kupe neke od najlepših vina balkanskog regiona i sveta.

Tokom četvorodnevne manifestacije biće organizovano međunarodno ocenjivanje vina „Open Balkan Wine Trophy”. Vina će ocenjivati 25 međunarodnih vinskih sudija iz celog sveta, a među njima će se naći čak pet nosilaca titule Master of Wine, najprestižnijeg zvanja u svetu vina.

Sastavni deo „Vinske vizije Otvorenog Balkana“ su i poslovni susreti izlagača vina, predstavnika vodećih maloprodajnih lanaca i predstavnika HORECA industrije.

To će ujedno biti i prilika za sve izlagače za dalje unapređenje saradnje, umrežavanje regionalnih vinarskih i srodnih industrija, kao i jačanje poslovnih partnerstava i kontakata.

Pored toga, održava se i Sajam hrane, koji će predstaviti sve najpoznatije gastronomske specijalitete iz ovog dela Evrope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar