U trendu

Na Zlatiboru obeležen prvi „Nacionalni dan vune“ i „Evropski dan vune“

ZLATIBOR – Prvi Nacionalni dan vune obeležen je na Kraljevom trgu na Zlatiboru dok je kongresnoj sali Specijalne bolnice „Čigota“ upriličeno obeležavanje trećeg Evropskog dana vune, saopštila je danas Turistička organizacija Zlatibora.

Dodaju da se prilikom uspostavljanja prvog Nacionalnog dana vune prisutnim posetocima Zlatibora i predstavnicima medija obratila se članica Evropske fondacije za vunu EWE Vesna Rusić.

Ona je istakla da se proizvođači vune „u ovo moderno doba“ u Evropi susreću sa velikim problemom, i da su prinuđeni da je usled sve lošijih uslova na tržištu poklanjaju pa i bacaju, navodi se u saopštenju.

Istakla je nadu da će vuna vremenom povratiti svoj značaj kao prirodna sirovina višestruke upotrebe, posebno pogodna za rukotvorine i udobne odevne predmete.

Direktor „Zlatiborskog eko agrara“, Marko Marić, koji je govorio u ime ime lokalnih partnera manifestacije rekao je da je velika čast što je Zlatibor prepoznat kao mesto u kome će se i ubuduće obeležavati ovaj dan, a posebno jer ove godine zlatiborski turizam obeležava 130 godina tradicije.

Program obeležavanja Prvog nacionalnog dana vune otvorili članovi muške pevačke grupe Udruženja za negovanje narodne tradicije „Zlatibor“ pesmom „Lepo ti je ranom zorom prošetati Zlatiborom“, dok su program ulepšali i predstavnici pripremnog ansambla istog udruženja koji su igrali uz pesme našeg kraja.

Predsednik Evropske fondacije za vunu EWE Alberto Kosta iz Italije, obučen u tradicionalnu srpsku nošnju sa šajkačom, izrazio je zadovoljstvo što je došao u Srbiju i na Zlatibor i pozvao prisutne da prisustvuju obeležavanju trećeg Evropskog dana vune u „Čigoti“, ali i da dođu naredne godine u Grčku gde će se obeležavati četvrta po redu ova manifestacija.

Tokom trećeg Evropskog dana vune, glavni fokus je bilo žensko preduzetništvo i vuna, a održano je pet panel diskusija: „Žensko preduzetništvo i vuna“, „Terapijsko pletenje i njegova uloga u zdravlju i socijalnoj koheziji“, „Korišćenje vune – trenutno stanje i perspektiva“, „Vuna – istraživanja i edukacija“, kao i „Izložbe i događaji sa vunom“.

Na ovim panelima, pored predstavnika Srbije i Italije, učestvovali su i gosti iz Grčke, Severne Makedonije, Crne Gore, Finske.

Oni su imali priliku i da obiđu Sirogojno, zlatiborsku prestonicu vune sa Muzejom pletilja, a upoznali su i Muzej „Staro selo“.

Iz Turističke organizacije Zlatibor navode da je organizator i pokretač ideje obeležavanja „Nacionalnog dana vudne“ Vesna Rusić ispred kompanije „Krafting Co“, uz podršku Opštine Čajetina, Turističke organizacije Zlatibor, „Zlatiborskog eko agrara“, „Gold gondole“, Specijalne bolnice „Čigota“, Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“ i Privredne komore Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar