U trendu

Nacionalna garda SAD – opcija za smanjenje problema u snabdevanju

VAŠINGTON – Američka ministarka za trgovinu Đina Rejimondo izjavila je danas da korišćenje Nacionalne garde za ublažavanje problema u lancu snabdevanja u SAD ostaje opcija, ali da se to za sada ne razmatra.

„Mislim da su sve opcije na stolu. Mi bukvalno pretresamo ceo arsenal alata koji nam je na raspolaganju kako bismo odlučili koji bi koraci bili od pomoći“, rekla je Rejimondo u intervjuu za CNN, dodajući da korišćenje Nacionalne garde „nije pitanje koje trenutno ozbiljno procenjujemo“, prenosi Rojters.

Predsednik DŽo Bajden naveo je u jednom televizijskom nastupu prošlog meseca da razmišlja o raspoređivanju Nacionalne garde, koju kontrolišu američke federalne države, kako bi se pomoglo u ublažavanju uskih grla u lancu snabdevanja, koja dovode do nagomilavanja neisporučenih porudžbina i posledično do rasta potrošačkih cena.

Bela kuća je kasnije relativizovala tu njegovu izjavu, ali je Rejmondo navela da ta ideja ostaje opcija, dodaje britanska agencija.

„Svakodnevno smo u kontaktu sa guvernerima, pitamo ih ‘kako možemo da vam pomognemo’ i da znaju da je Nacionalna garda oruđe koje bismo razmotrili ako procenimo da bi to bilo od pomoći“, rekla je Rejmondo za CNN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.