Nadzorni odbor razmatra predlog odluke o transformaciji EPS-a

BEOGRAD – Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) na današnjoj sednici razmatra predlog odluke o transformaciji ovog javnog preduzeća u akcionarsko društvo, saznaje Tanjug.

Predložena transformacija kritikovana je nedavno i na sednici Naučnog saveta EPS-a kada je većina članova ovog tela na vanrednoj sednici usvojila stav po kome predlažu da se obustave najavljeni koraci u transformaciji EPS u akcionarsko društvo, jer bi, kako oni smatraju, sprovođenje onoga što je planirano u predlogu Ministarstva rudarstva i energetike ugrozilo interese države, društva, građana i privrede.

Članovi Naučnog saveta su istakli da javno snabdevanje električnom energijom treba da bude delatnost od opšteg interesa, jer rezultati stručnih analiza i iskustva drugih potvrđuju da drugačija rešenja koriste krupnom kapitalu i da su izuzetno nepovoljna za stanovništvo i privredu.

Upozorili su da se društveni interes ne sme staviti u senku interesa uticajnih investitora i da treba uvažiti stavove struke, kao i negativne posledice koje je transformacija elektroprivrede imala u drugim zemljama.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović poručila je danas da će predstavnici radnika biti deo Nadzornog odbora EPS-a i naglasila da se time štite interesi radnika.

Ona je za RTS rekla da niko ne treba da se plaši i da promene neće uticati na radnike koji odgovorno i profesionalno rade svoj posao, navodi ministarstvo u saopštenju.

Ministarka je ocenila i da svi ostali otpori predstavljaju borbu za lične interese i precizirala da se promena pravne forme EPS-a odnosi na uređenje odnosa države i upravljanja.

Prema njenim rečima, dezinformacija je da je struka protiv transformacije EPS-a u akcionarsko društvo.

Navela je da se na Naučnom savetu na primedbe o transformaciji preduzeća nisu izjasnili dekani Mašinskog, Elektrotehničkog, Rudarsko-geološkog, Tehnološko-metaluškog, Fakulteta tehničkih nauka iz Novoga Sada, direktori instituta Nikola Tesla i Mihailo Pupin.

„Struka je apsolutno za promene, za promene na bolje, odgovorno upravljanje, za EPS koji će efikasnije poslovati zarad i u interesu građana Srbije“, poručila je ona.

Kako prenosi RTS, Nadzorni odbor prošle sedmice nije usvojio odluku o transformaciji jer se tome suprostavio sindikat EPS-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.