U trendu

Nafta Brent pala na 78,30 dolara za barel zbog poziva SAD-a

NJUJORK/TOKIO – Cene fjučersa sirove nafte dodatno su potonule danas na azijskom trgovanju, jer se zbog četvrtog talasa korone u Evropi i mogućeg plasiranja na tržište strateških rezervi nafte velikih ekonomija, investitori povlače iz rizičnih ulaganja nastavljajući rasprodaju na tržištima „crnog zlata“.

Januarski fjučersi severnomorske nafte Brent pali su za 59 centi ili 0,75 posto na Londonskoj ICE berzi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 78,30 dolara za barel, dok je cena fjučersa američke WTI nafte za isporuku u januaru oslabila za 46 centi, odnosno za 0,61 procenat na 75,48 dolara po barelu na NJujorškoj berzi, prema podacima sa portala kompanije S&P Global.

Japanski zvaničnici rade na iznalaženju rešenja da zaobiđu zakonska ograničenja za stavljanje državnih rezervi sirove nafte u promet, kako bi zajedno sa drugim velikim ekonomijama oborili cene ovog energenta, rekla su Rojtersu četiri izvora iz japanske vlade upoznata s planovima.

Mada je premijer Fumio Kišida tokom vikenda nagovestio spremnost da pozitivno odgovori na inicijativu Vašingtona o „oslobađanju“ strateških rezervi nafte, Japan, četvrti najveći uvoznik nafte na svetu, suočava se za ograničenjima da to sprovede u delo zbog zakona kojim je utvrđeno da se strateške rezerve – koje se sastoje od privatnih i javnih zaliha – mogu koristiti samo u vreme nestašice.

Jedan od Rojtersovih izvora je rekao da vlada razmatra puštanje u promet dela državnih rezervi koje su iznad neophodne minimalne količine zaliha koju propisuje zakon.

Pored toga, razmatraju se i privatne zalihe koje ulaze u strateške rezerve, za koje neki savetnici tvrde da mogu biti stavljene u promet bez ograničenja, rekao je drugi izvor.

Generalni sekretar vlade Hirokazu Macuno izjavio je danas da ništa još nije odlučeno, dok je Kišida u subotu rekao da je vlada u procesu razmatranja šta bi mogla da učini u skladu sa zakonom.

„Morali bismo da izmenimo naš zakon, a za to bi bilo potrebno vreme. Međutim, neki tvrde da privatne zalihe mogu da budu puštene“, rekao je još jedan izvor britanske agencije.

Japanske privatne kompanije, uključujući rafinerije, drže oko 175 miliona barela sirove nafte i naftnih derivata u okviru državnih strateških rezervi (SPR), što pokriva potrošnju od oko 90 dana, prema državnoj direkciji Jogmec, koja upravlja SPR-om i koja će sprovoditi vladinu odluku o plasiranju dela rezervi na tržište kada to bude odlučeno.

Deo rezervi privatnih naftnih kompanija korišćen je tokom Zalivskog rata 1991. i nakon katastrofalnog zemljotresa i cunamija 2011. godine, dok državni deo strateških rezervi nije nikada korišćen.

Bajdenova administracija je prošle nedelje uputila neuobičajen zahtev drugim velikim ekonomijama da razmotre oslobađanje dela nafte iz strateških rezervi, pošto su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici više puta odbili pozive SAD-a da ubrzaju povećanje proizvodnje kako bi se ublažio rast cena.

List Jomiuri je izvestio danas, pozivajući se na vladine izvore, da će Japan i Sjedinjene Države koordinisao objaviti već ove nedelje puštanje u promet nafte iz njihovih strateških rezervi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.