U trendu

Nafta nastavila rast posle najave uzvratnih mera Rusije na ograničenje cena

NJUJOIRK/MOSKVA – Cene nafte su nastavile danas uspon i na putu su da zabeleže znatan nedeljni rast, nakon najave uzvratnih mera Rusije na zapadno ograničenje izvoznih cena za rusku naftu.

Rusija bi, piše „Blumberg“, mogla da smanji proizvodnju „crnog zlata“ kao odgovor na ograničenje cena koje je Grupa sedam nametnula na taj ruski izvoz, što znači da postoji rizik od manjka tržišne ponude u novoj godini.

Evropska nafta Brent poskupela je za 0,94 posto i barel košta 81,74 dolara, dok je američka WTI nafta skočila za 1,12 procenata na 78,36 dolara po barelu, na trgovanju do 10:12 časova po našem vremenu, prema podacima sa portala oilprice.com.

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak izjavio je danas da je ukaz predsednika Vladimira Putina o merama odmazde na ograničenje cene skoro usaglašen i da se njime predlaže zabrana isporuka zemljama i kompanijama koje podrže limitiranu cenu.

„Što se tiče gornje granice cena, u pripremi je predsednički ukaz, skoro je usaglašen i očekuje se da će uskoro biti objavljen“, rekao je Novak u intervjuu emitovanom na televiziji „Rosija-24“, prenosi agencija Taš.

Ukazom se, dodao je, predlaže zabrana isporuka nafte i naftnih derivata zemljama i pravnim licima koja budu tražila da se u ugovorima poštuje gornja granica cena koju su nametnule zapadne zemlje.

„Spremni smo da delimično smanjimo proizvodnju. Početkom sledeće godine smanjenje bi moglo da bude za oko 500 do 700 hiljada barela dnevno, što je mali obim za nas, ali taj rizik postoji“, rekao je Novak, napominjući da je za Moskvu neprihvatljivo da bude zarobljena odlukama koje donose neprijateljske države.

Predsednik Putin je juče saopštio da će u ponedeljak ili utorak potpisati dekret kojim će Rusija odgovoriti na ograničenje cene, a koji će sadržati „preventivne mere“.

Prema „Blumbergu“, u prvoj punoj nedelji nakon stupanja na snagu (5. decembra) ograničenja cene G7 i zabrane Evropske unije uvoza ruske nafte morskim putem, ukupan obim isporuka iz Rusije je potonuo za 54 posto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar