U trendu

Nafta poskupljuje zbog izveštaja OPEK-a

Cene nafte je u ponedeljak krenula naviše posle objavljivanja mesečnog izveštaja OPEK-a, a tržište je i dalje usmereno na posledice najave SAD  će se povući iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Barel nafte iz Severnog mora za isporuku u julu završio je  pnedeljak na 78,23 dolara na Londonskoj interkontinentalnoj berzi (ICE), što je 1,11 dolara više nego u petak i još jednom najviše od kraja 2014. godine.

Na Njujorškoj merkantilnj berzi (Nimeks), barel „lake nafte“ (WTI) za junski ugovor je porastao za 26 centi, na 70,96 dolara.

Po izveštaju Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), taj kartel je još jednom ispumpao manje sirove nafte nego što je dozvoljeno sporazumom o ograničenju proizvodnje potpisanim krajem 2016. godine sa deset drugih proizvođača.

Pogođena ozbiljnim političkim nemirima, proizvodnja Venecuele je opala, dok se povećala u Saudijskoj Arabiji, Alžiru i Iranu.

Na strani tražnje, OPEK je revidirao naviše za 25.000 barela dnevno svoje procene rasta za ovu godinu: očekuje da će tražnja dostići 98,85 miliona barela dnevno, što je godišnji rast od 1,65 miliona barela.

Izveštaj takođe uzima u obzir tvrdnje o potencijalnom porastu proizvodnje OPEK-a kako bi popunio jaz koji bi nastao mogućim padom iranskog izvoza.

Ministar energetike UAE Suhail Al Mazrui, čija je zemlja rotirajuća predsedavajuća OPEK, rekao je u nedelju da UAE, Saudijska Arabija i Kuvajt mog da zajedno kompenzuju uticaj najavljenih američkih sankcija protiv Irana, prenela je Blumberg.

„Ako OPEC želi da obezbedi stabilnost cena, trebalo bi početi da signalizira svoju spremnost da okonča sporazum pre nego što istekne krajem 2018. godine, najkasnije na svom sledećem zvaničnom sastanku“, ocenili su analitičari nemačke „Komercbank“.

OPEK i njegovih deset partnera, uključujući i Rusiju, sastaće se u Beču krajem juna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.