U trendu

Nafta se oporavila od oštrog pada, kreće se iznad 103 $

LONDON – Cene nafte su se oporavile danas od oštrog pada na prethodnoj sesiji izazvanog strahom da će nastavak korona lokdauna u Kini nagristi potražnju, ali i jačanjem američkog dolar koji je dostigao dvogodišnji maksimum.

Evropska nafta Brent za isporuku u junu (fjučers ugovori) trguje se po ceni od 103,6 dolara za barel, prema poslednjim raspoloživim podacima sa portala oilprice.com, a cena američke WTI nafte je porasla na 99,78 dolara po barelu.

Cene oba globalno referenta tipa nafte pale su u ponedeljak za oko 4,0 procenta, pri čemu je Brent potonuo za čak sedam dolara po barelu tokom trgovanja, a WTI za otprilike šest dolara po barelu.

Mere zatvaranja u Kini radi suzbijanja kovida-19 u Šangaju ušle su u četvrtu nedelju. Istovremeno, naredba kineskih vlasti za obavljanje masovnog testiranja stanovništva na koronu, uključujući i najveću trgovačku četvrt u Pekingu, izazvala je strah od potencijalniog novog lokdauna u toj zemlji poput onog šangajskog.

„Udar od kineske blokade na potražnju iznosi preko milion barela dnevno, a korona testiranje u 12 okruga u narednih pet dana odrediće u velikoj meri dalje kretanje cena sirove nafte“, napisao je u komentaru Edvard Moja, viši tržišni analitičar u kompaniji Oanda.

Pored toga, rast američkog dolara na najviši nivo u poslednje dve godine, čini naftu skupljom kupcima koji poseduju druge valute podrivajući njihovu potražnju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.