U trendu

Nafta skočila nakon poziva saudijskog ministra na oprez

LONDON – Cene nafte su skočile danas za više od jednog dolara po barelu nakon što je saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman, na početku ministarskog sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika, pozvao na oprez i budnost po pitanju budućeg smanjenja isporuka.

Fjučersi severnomorske nafte Brent porasli su za 1,01 dolar ili 1,6 posto, na 65,08 dolara za barel na trgovanju do 14:43 časova po srednjoevropskom vremenu, dok je američka WTI nafta ojačala za 84 centa ili 1,4 procenta na 62,12 dolara po barelu, javlja Rojters.

Ministri OPEK-a i njihovi saveznici počeli su danas u 13 časova sastanak na kojem je glavna tema smanjenje njihove proizvodnje nafte u narednom periodu.

Analitičari i trgovci kažu da četvoromesečni rast cena „crnog zlata“ sa nivoa ispod 40 dolara za barel ne ide u korak s tražnjom i da se očekuje da će fizički obim prodaje odgovarati ponudi tek u kasnijem delu 2021. godine.

Međutim, zbog sadašnjeg nivoa cena iznad 60 dolara, neki analitičari predviđaju da će grupa OPEK+ ipak povećati proizvodnju za oko 500.000 barela dnevno i očekuju da bi Saudijska Arabija mogla da modifikuje svoje dobrovoljno smanjenje pumpanja od jedan milion barela dnevno.

U Sjedinjenim Državama su, uprkos rekordnog rasta zaliha sirove nafte od preko 21 milion barela prošle nedelje, zalihe benzina pale na najniži nivo u poslednjih 30 godina, jer je aktivnost rafinerija svedena na minimum zbog talasa ledenog vremena u Teksasu.

Na najnoviji rast cena uticalo je i saopštenje snaga jemetskih Huta da su danas ispalili raketu na objekat Saudi Aramkao u DŽedi na Crvenom moru. Saudisjke vlasti za sada nisu potvrdile ovu informaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar