U trendu

Naglo pao pritisak gasa na jednom kraku Severnog toka 2

MOSKVA/BERLIN – U jednom od krakova ruskog gasovoda Severni tok 2 naglo je opao pritisak gasa sa 300 na sedam bara, saopštio je operator tog cevovoda Nord strim 2 AG.

„Vanredna situacija na kraku A gasovoda ‘Severni tok 2’. Dispečer je na obalskoj platformi Severnog toka 2 noćas zabeležio nagli pad pritiska na liniji A. Odmah su obaveštene obalske službe Nemačke, Danske, Švedske, Finske i Rusije. Istraga je u toku“, navodi se u saopštenju kompanije, prenosi Sputnjik.

Nemačko Ministarstvo ekonomije je objavilo danas da nije poznato šta je izazvalo nagli pad pritiska u gasovodu, prenosi Rojters i dodaje da je portparol vlade nagovestio da je moglo doći do curenja gasa.

Gasovod Severni tok 2, kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje koji ide od kompresorske stanice „Slavjanska“ u ruskom Kingisepskom okrugu Lenjingradske oblasti preko dna Baltičkog mora do obale Nemačke, trebalo je da udvostruči isporuke gasa iz Rusije u Evropu.

Ovaj cevovod je završen prošle jeseni i oba njegova kraka su napunjena sa 300 miliona kubnih metara gasa. On, međutim, nikada nije pušten u rad pošto su nemačke vlasti prekinule proces njegove sertifikacije neposredno pre nego što je Rusija napala Ukrajinu.

Sjedinjene Američke Države su stavile kompaniju Nord Strim 2 AG na listu sankcionisanih entiteta, zbog čega je bila primorana da otpusti svoje zaposlene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar