Nagrada direktoru Visoke medicinske škole u Ćupriji

ĆUPRIJA – Direktor Visoke medicinske škole strukovnih studija Ćuprija (VMŠŠ) Hristos Aleksopolus dobio je nagradu u Poljskoj za dostignuće iz oblasti neuronauke, saopšteno je danas iz te škole.

U Varšavi je u periodu od 6. do 9. aprila održana 27. konferencija Evropske psihijatrijske asocijacije (EPA), a svoje radove izložili su predstavnici Nacionalne psihijatrijske asocijacije, kao i međunarodni predstavnici iz 88 zemalja, među kojima je bio i direktor i profesor strukovnih studija u VMŠŠ Ćuprija Hristos Aleksopolus.

Takođe u Varšavi Evropsko istraživačko udruženje dodelilo je Aleksopulosu nagradu „Šopena“, kao najpoznatijeg Poljaka i najistaknutiji predstavnika poljske kulture, simbola Poljske, za dostignuće iz oblasti neuronauke.

„Velika mi je čast što dobijam ovu nagradu upravo iz oblasti mog osnovnog interesovanja. Nauka i ljudi koji se njom bave su budućnost našeg razvoja“, izajvio je Aleksopulos.

Ulaganje u nauku i straživanje je, kako je dodao, ulaganje u budućnost čovečanstva.

„Srbija je na dobrom putu razvoja, i predstavlja veliki potencijal kao zemlja sa velikim brojem naučnika“, izjavio je Aleksopulos, dodajući da je u proteklih godina unapredila svoj naučnoistraživački potencijal.

Kako je dodao, u prilog tome govori da Srbija u ukupnoj svetskoj produkciji naučnih radova učestvuje sa 0,3 odsto i rangirana je na 47. mestu na listi preko 140 zemalja.

„Od ukupnog broja ostvarenih rezultata, 88 odsto čine radovi publikovani u međunarodnim ili nacionalnim časopisima sa recenzijom, a u vrhunskim međunarodnim časopisima sa najvećim dvogodišnjim vrednostima impakt faktora, publikovano je 36 odsto od ukupnog broja naučnih radova koji potiču iz Srbije,“ izjavio je direktor ćuprijske škole.

EPA je glavno udruženje koje zastupa psihijatriju u Evropi, a aktivnosti asocijacije odnose se na interese psihijatara u akademskoj zajednici, istraživanje i praksu u svim fazama razvoja karijere.

Pod sloganom „Poboljšanje psihijatrije i zaštite mentalnog zdravlja u Evropi“ EPA se takođe bavi i psihijatrijom i srodnim disciplinama i fokusira se na poboljšanje brige za mentalno obolele, kao i na profesionalni razvoj.

Hristos Aleksopulos je profesor strukovnih studija na VMŠŠ Ćuprija, predsednik Srpske svemirske agencije i član Međunarodnog udruženja svemirske medicine, a takođe je autor i koautor brojnih radova iz oblasti neurologije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.