U trendu

Najava ekstra poreza izazvala pad akcija i forinte u Mađarskoj

BUDIMPEŠTA — Cene akcija i kurs forinte na berzi u Budimpešti naglo slabe nakon što je premijer Viktor Orban najavio uvođenje vanrednih poreza širom ekonomije kako bi se ojačao državni budžet.

Akcije mađarske rafinerije Mol pale su danas za skoro 15 posto, dok su deonice OTP banke, najvećeg kreditora u zemlji, potonule za više od 13 procenata na ranom trgovanju, ali su kasnije smanjile gubitke, izveštava „Blumberg“.

Forinta se približila rekordnom minimumu u odnosu na evro, pri čemu je danas oslabila za još 0,8 odsto nakon pada od 2,6 procenata u sredu. Centralna banka Mađarske je zadržala na današnjoj sednici referentnu kamatu na 6,45 posto.

Orban je u video poruci u sredu uveče rekao da država planira da ove i iduće godine uzme „veliki deo“, kako je rekao, „ekstraprofita“ u sektorima poput bankarstva, osiguranja, energetike, telekomunikacija, velikih trgovaca na malo, vazduhoplovstva, kako bi se finansiralo smanjenje cena komunalnih usluga i pokrili troškovi modernizacije oružanih snaga.

Detalji poreskog plana biće objavljeni daans popodne na vladinom brifingu za medije.

Ta nova finansijska sredstva će pomoći konsolidaciju mađarskog budžeta jer Evropska unija sprovodi efektivno zamrzavanje finansiranja Orbanove vlade, koju optužuje za nepoštovanje evropskih normi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar