U trendu

Najava povećanja primanja obradovala i umirila penzionere

BEOGRAD – U penzionerskim organizacijama u Srbiji podržavaju i pozdravljaju najavu predsednika Aleksandra Vučića da će penzije biti povećane za oko 18 odsto i ocenjuju da je ta najava umirila penzionere, donela im psihološko olakšanje i nadu da će se njihovo materijalno stanje poboljšati.

Predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić rekao je Tanjugu da ova najveća penzionerska organizacija u zemlji podržava najavu povećanja i istakao da je ovaj potez usledio u pravom trenutku.

Dodao je da je Savez penzionera Srbije već uradio odgovarajuće analize i elaborate sa kojima će izaći u razgovorima sa nadležnim državnim institucijama.

„Tu pre svega mislim na Ministarstvo finansija i resorno Ministarstvo rada pred koje ćemo izaći sa našim argumentima i da vidimo kako metodološki može da se u narednom periodu realizuje ideja koja je juče izrečena“, rekao je Savić.

On je ocenio da su se posle dvogodišnje teške epidemiološke situacije i kasnijih geopolitičkih događanja i rasta inflacije, stekli uslovi da se donesu konkretna rešenja vezana za poboljšanje materijalnog položaja penzionera.

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milan Grujić ocenjuje pozitivnim što se najavom povećanja primanja u teškim ekonomskim uslovima misli na najstarije kao na važnu ciljnu grupu.

„Jučerašnja najava unela je mir i psihološku stabilnost među penzionere i ulila im nadu da će se njihovo stanje poboljšati. Videćemo u kojoj meri, a to će zavisiti od širine sagledavanja neophodnih parametara“, rekao je Grujić za Tanjug.

Naveo je, međutim, da brine to što je međugodišnja inflacija već dvocifrena, a za očekivati je da bude i veća, pa postoji strah da će povećani troškovi života pojesti najavljenu povišicu.

On je, takođe, ukazao da nije dobro što penzije zaostaju za platama, pa je sada udeo prosečne penzije u prosečnoj plati spao na tek nešto iznad 41 odsto, a nije bilo tako davno kada je premašivao i 65 procenata.

Zato će Udruženje sindikata penzionera, prema njegovim rečima, raditi na tome da se sa Vladom Srbije napravi kompromis kako penzije ne bi mogle da padnu ispod 50 odsto prosečne zarade u zemlji.

On je naveo da je penzionerska organizacija koju vodi nedavno tražila sastanak sa predsednikom države zbog, kako su naveli drastičnog pogoršanja materijalnog položaja penzionera uzrokovanog neočekivanim skokom cena hrane.

„Predsednik se oglasio da želi da nas primi. Sastanka još nije bilo, ali očekujemo da će ga biti i da će najveće penzionerske organizacije na sastanku uz prisustvo ministra finansija izneti da je neophodno vanredno usklađivanje penzija i da one malo uhvate korak sa platama“, rekao je Grujić.

Kada je reč o načinu na koji bi vanredna povišica mogla da se isplati tokom ove godine, budući da se povišica po sadašnjem zakonu isplaćuje počev od januarske penzije, što je već urađeno, sagovornik Tanjuga kaže da je ovo tehničko pitanje.

„To može da se uradi kroz odluku ili uredbu Vlade Srbije a najvažnije je da se politika koja je ekonomski opravdana i socijalno utemeljena sprovede u delo“, rekao je Grujić.

Penzije u Srbiji se usklađuju jednom godišnje prema tzv. švajcarskoj formuli, koja podrazumeva da se primanja najstarijih usklade za procenat koji predstavlja zbir polovine procenta kretanja potrošačkih cena i polovine procenta kretanja prosečne zarade bez poreza i doprinosa.

U skladu sa zakonskim odredbama penzije su od 1. januara 2020. godine povećane za 5,4 odsto, od 1. januara 2021. za 5,9 odsto a od 1. januara ove godine za 5,5 procenata.
Prema poslednjem podatku Republičkog Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, prosečna penzija za april iznosi 30.973 dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.