U trendu

Najbogatiji ljudi sveta u danu izgubili 162 milijarde, za sve kriva – Kina

Vodeće američke tehnološke kompanije izgubile su 162 milijarde dolara u ponedeljak na trgovanju na Volstritu, pri čemu je najveće gubitke uknjižio Epl.

To je bio najdramatičniji pad američkih indeksa u 2019. godini, prenosi CNBC.

Majkrosoft, Epl, Amazon, Alfabet i Fejsbuk, pet najvrednijih američkih kompanija, zajedno su izgubile 162 milijarde dolara, što je pokrenulo širu krizu na tržištu akcija, izazvanu, između ostalog, i zabrinutošću zbog trgovinskog rata SAD sa Kinom.

Pomenute kompanije su još prošlog petka izgubile 66 milijardi dolara tržišne vrednosti, a jučerašnji pad je njihov dvodnevni gubitak uvećao na 228 milijardi dolara.

Najveći pad akcija zabaležio je Epl, od čak 5,2 odsto. Ta kompanija je junu obavestila američkog trgovinskog predstavnika Roberta Lajtizera da će najnovije predložene tarife SAD na kinesku robu pogoditi „sve glavne Eplove proizvode“.

Predsednik SAD Donald Tramp najavio je prošle nedelje da će od 1. septembra uvesti carinu od 10 odsto na 300 milijardi dolara vredan kineski uvoz, što je onemogućilo dve zemlje da postignu dogovor oko uslova potencijalnog trgovinskog sporazuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.