U trendu

Najjeftinije grejanje na drva, a najskuplje na lož ulje…

BEOGRAD – Grejna sezona u Srbiji startovala je 15. oktobra, a najniže troškove energije za grejanje i u ovoj grejnoj sezoni imaće domaćinstva koja se greju na drvo i to u delovima Srbije gde se ono može nabaviti po nižim cenama i ako imaju novije peći čija je efikasnost veća, objavila je Agencija za energetiku.

Najskuplje će se grejati domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje.

Prema podacima Agencije za energetiku, za grejanje prosecno izolovanog stambenog prostora od 60 m2 – na 20 stepeni, tokom 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna je energija od oko 9.000 kWh.

Inace, prosečna procenjena potrošnja struje za grejanje u Srbiji je 150 kWh/m2.
Najniže troškove energije za grejanje u ovoj grejnoj sezoni (prema cenama iz oktobra) imaće domaćinstva koja se greju na drvo u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama (na primer, 4.550 dinara po m3) i ukoliko imaju novije peći čija je efikasnost veća, na primer 65%.

U tom slučaju im je za nabavku energenta potrebno 37.500 dinara za sezonu.
Značajno veće troškove, oko 61.000 dinara, imaće domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo (sa cenom od 6.250 dinara po m3) i imaju peći niže efikasnosti.
Prema prosečnoj ceni prirodnog gasa u Srbiji, za grejanje tokom cele zimske sezone treba izdvojiti 42.000 dinara, pri čemu je dodatna prednost njegovog korišćenja i komfor koji pruža, isticu u Agenciji.
Nešto viši su troškovi grejanja na ugalj – 48.000 do 52.000 dinara, a građanima koji se greju na pelet godišnji troškovi iznose oko 61.000 dinara, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peci imaće troškove od 48.000 dinara, ali samo ukoliko se potrude da isključivo koriste jeftiniju električnu energiju tokom noći.
Najveće troškove energije za grejanje imace domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje.

Za nabavku energenata koji su potrebni za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, ona moraju izdvojiti 128.000 dinara za električnu energiju, 132.000 za propan butan gas, odnosno 146.000 za lož ulje.
U odnosu na prethodnu godinu, niže su jedinicne cene peleta i to za osam odsto, a više cene lož ulja za 41 odsto, dok ostale cene nisu bitno promenjene, ističu u Agenciji za energetiku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.