U trendu

Najpopularniji dućan za praznične kupovine u SAD postao – internet

Za ovogodišnje božićne praznike najviše su bili spremni da potroše Španci, u proseku 632 evra, slede Britanci sa 614 evra, Italijani sa 528 i Nemci sa 484 evra, pokazuje anketa revizorsko-konusltantske kuće Dilojt, sprovedena u 10 država na uzorku većem od osam hiljada ispitanika.

Na dnu lestvice su se našli Holanđani sa 296 evra i Poljaci, koji su planirali da prosečno potroše 258 evra tokom ovogodišnje božićne potrošačke groznice.

Prema ukupnim rezultatima ankete, Evropljani za praznične kupovine najviše odvajaju za poklone (39 odsto iznosa), nešto manje za hranu i za putovanja (25 posto, odnosno 24 procenta, respektivno), a najmanje za druženje (12 odsto).

U poređenju s prošlom godinom, po zemljama pojedinačno se većinom očekivao porast prosečne potrošnje od jedan do četiri posto, navodi se u izveštaju Dilojta.

Procenu Dilojta, bar kad je Velika Britanija u pitanju gde se očekivao rast prosečne potrošnje od dva posto, potvrđuju i brojke kuće MasterCard, prenosi Tportal.

Prema podacima objavljenim ovih dana, potrošnja u Velikoj Britaniji u ovogodišnjoj prazničnoj sezoni zabeležila je rast od 3,1 odsto u odnosu na 2016. Iako brojka nije na visini koja bi oduševila trgovce, oni među njima koji svoje proizvode prodaju na internetu imaju puno više razloga za zadovoljstvo jer je online prodaja porasla za 12 procenata.

Sudeći po onome što se može videti na londonskim ulicama, a o čemu izveštava dnevnik Gardijan, toga su itekako svesni trgovci u klasičnim dućanima, pa su u tamošnjim prodavnicama „H&M“-a već ovih dana spremni da ponude popust od čak 60 procenata.

Druge trgovačke kuće, kao što su Debenams, Gep, NJu Luk i Frenč Konekšen, ne zaostaju previše s popustima, koji idu i do 50 procenata. Ovi potezi bi možda mogli da privuku malo zakasnelih kupaca, posebno ako se uzme u obzir da potrošači i dalje većinu svoje praznične kupovine obavljaju u klasičnim radnjama, ali trend rasta ponude na internetu samo će nastaviti da stvara probleme tradicionalnim trgovcima.

To potvrđuje i istraživanje koje je sprovelo najveće američko trgovačko udruženje Nešenl Ritejl Federejšen (NRF).

Prema njihovoj anketi, ove godine je, prvi put u istoriji, najpopularnija destinacija za prazničnu kupovinu bio internet preko kog je bar deo šopinga planiralo da obavi 59 odsto američkih potrošača. Na drugom mestu, sa 57 procenata, nalaze se klasične robne kuće, a slede diskonti, supermarketi i druge specijalizovane trgovine.

U tom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni krajem oktobra, NRF je predviđao rast ovogodišnje potrošnje za praznike u SAD za 3,6 do 4,0 posto na ukupni iznos od oko 680 milijardi dolara. Po potrošaču to je prosečno 967 dolara, a dosad objavljene brojke potvrđuju te procene.

Maloprodaja u SAD je u novembru bila šest posto viša nego lani u istom mesecu, s tim da je internet prodaja porasla 10,5 odsto, čime je dodatno potvrđen trend sve veće onlajn kupovine.

Dilojt je u svojoj anketi naveo i glavne prednosti zbog kojih se potrošači odlučuju na ovaj vid kupovine. Prvi razlog je što se cene mogu vrlo lako uporediti, i što su lako dostupne ocene drugih kupaca o određenom proizvodu.

Za razliku od interneta, kao glavne prednosti tradicionalnih prodavnica kupci navode to da je kupljena roba odmah u njihovim rukama, da su im na raspolaganju profesionalni saveti kvalifikovnih prodavaca, kao i bolje usluge nakon kupovine – poput popravki ili mogućeg vraćanja robe.

Praznična potrošačka manija nije, međutim, ograničena samo na Evropu i Ameriku. Iako se u Aziji ne slavi Božić, period pred kraj jedne i početak druge godine obeležen je drugim značajnim datumima u tom regionu.

Američki magazin Forbs je ovih dana objavio četiri razloga zašto „božićna“ potrošnja raste i na istoku. U Kini je, primera radi, najznačajniji dan za kupovinu, koji je u rangu američkog Crnog petka, postao 11. novembar nazvan Danom samaca. Manifestaciju, koja je u proteklih deset godina prerasla u svojevrsni festival šopinga popularizovao je najveći tamošnji internet trgovački lanac Alibaba.

Ove godine je samo na taj dan potrošeno rekordnih 25 milijardi dolara. Poređenja radi, potrošnja u SAD za Crni petak i tokom vikenda koji ga prati iznosi manje od trećine tog iznosa.

Azijski potrošači takođe vole krajem godine da otputuju u neku od popularnih tamošnjih turističkih destinacija, poput Hong Konga, Singapura ili Bangkoka, a krajem godine mnoge kompanije u Aziji svojim zaposlenima isplaćuju bonuse što dodatno podstiče potrošnju, navodi se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.