U trendu

Najviše bezgotovinskog plaćanja na Kalenić pijaci

BEOGRAD – Zakupcima tezgi koji su tokom decembra prošle godine realizovali najviše bezgotovinskih transakcija u okviru pilot projekta „Digitalizacija beogradskih pijaca“ početkom ove godine uručene su novčane nagrade, saopštile su danas JKP „Gradske pijace“.

Zakupci sa pijace „Kalenić“ sa ukupno 157, odnosno 138 ostvarenih transakcija osvojili su prvo i drugo mesto, dok je treća nagrada pripala zakupcu sa pijace „Palilula“, sa realizovanih 136 transakcija, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, četvrto mesto osvojio je zakupac sa pijace „Đeram“ sa 122 transakcije, dok se na peto mesto plasirao zakupac sa pijace „Palilula“ sa 117 transakcija.

Od septembra 2021. godine na tri beogradske pijace uvedene su značajne novine zahvaljujući pilot projektu „Digitalizacija beogradskih pijaca“, navodi se u saopštenju i dodaje da su „Kalenić“, „Palilula“ i „Đeram“ prve u nizu prestoničkih pijaca na kojima su postavljeni POS terminali za plaćanje karticama.

Na taj način je, ističe se, prvi put u Srbiji kupcima omogućeno da kupljeno voće, povrće i druge proizvode na pijačnim tezgama mogu da plate brže i lakše, platnim karticama i mobilnim telefonom, bez prethodne posete bankomatu.

U saopštenju piše da su kompanije Mastercard i Ćipcard obezbedile dodatnu pogodnost za sve učesnike u projektu pa će tako svakog meseca do kraja oktobra ove godine pet trgovaca koji budu imali najveći broj bezgotovinskih plaćanja platnim karticama, osvojiti novčane nagrade u iznosu od 12.000 dinara.

Nataša Božić sa pijace „Kalenić“, koja je osvojila decembarsku nagradu, ne krije oduševljenje što kupci sve češće koriste kartice, te ističe da su u pocetku POS terminale više koristili mlađi sugrađani, ali da ih u poslednje vreme koristi sve veći broj starijih građana.

Na pijacama „Kalenić“, „Đeram“ i „Palilula“ ukupno su instalirana 42 POS terminala, na 42 prodajna mesta, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je pilot projekat „Digitalizacija beogradskih pijaca“ pokrenula Privredna komora Srbije, inicirala kompanija Mastercard, a da se realizuje uz podršku „Gradskih pijaca“, kompanija Payten, Ćipcard i Banca Intesa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar