U trendu

NajviĆĄe stranih kompanija u CG u vlasnistvu Turaka

PODGORICA – U Crnoj Gori je u 2020. godini bilo 11.280 firmi u stranom vlasniĆĄtvu, a najveći deo od ukupnog broja, odnosno 3..250 stranih kompanija ili 28,8 posto, bio je u rukama turskih biznismena, prema podacima Zavoda za statistiku Monstat.

NajviĆĄe firmi otvoreno je na crnogorskom primorju, posebno u Budvi, ali i u glavnom gradu Podgorici.

Porast interesovanja turskih biznismena za ulaganje u Crnu Goru beleĆŸi se poslednjih godina, posebno nakon učlanjenja Crne Gore u NATO alijansu, piĆĄe agencija Anadolija.

Broj turskih firmi tokom 2017. godine, pre učlanjenja Crne Gore u NATO bio je oko 250, i do danas se uvećao za čak 14 puta, pri čemu informacije Privredne komore i UdruĆŸenja turskih investitora ukazuju na to da interesovanje raste iz dana u dan, prenosi AldĆŸazira Balkan.

Građevinarstvo je grana u kojoj se beleĆŸe najveća ulaganja biznismena iz Turske, ali je i turizam u vrhu interesovanja.

Od većih investicija iz Turske, u Crnoj Gori posluje kompanija Toơčelik, koja upravlja Ćœelezarom NikĆĄić, kao i kompanija Global ports, koja upravlja kontejnerskim terminalima i generalnim teretima u Luci Bar, navodi se u informaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.