U trendu

NALED: Bolji uslovi poslovanja i vladavina prava ključni za dalje integracije Srbije

 Predstavnici Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) danas su u razgovoru sa novim šefom Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije Majklom Milerom ocenili da su bolji uslovi poslovanja i vladavina prava ključni za dalje integracije Srbije.

Razgovarano je o sistemskom pristupu uredjenju svojinsko-pravnih odnosa i uklanjanja prepreka za raspolaganje nepokretnostima, unapredjenju poreskog sistema koje uključuje fiskalno rasterećenje zarada i regulisanje parafiskalnih nameta, navodi se u saopštenju NALED-a.

Tema sastanka bila je reči i o saradnji u regionu Zapadnog Balkana i platforma NALED-a za povoljno poslovno okruženje (BFE) koja povezuje ekonomije regiona i podržava sprovodjenje reformi koje doprinose većoj konkurentnosti u jugoistočnoj Evropi.

„Ukazano je na značaj vladavine prava za unapredjenje uslova za poslovanje i predstavnici NALED-a su istakli značaj obezbedjivanja transparentnosti i efikasnosti kroz dalju digitalizaciju pravosudja, uključujući i pravosudne profesije, kao što su javni beležnici i javni izvršitelji. Razmatrana je i važnost daljeg rada na polju obnovljivih izvora energije i podrške razvoju inovacija i digitalne ekonomije“, kazala je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Majkl Miler je rekao da je trenutno cela pažnja Evropske unije i država članica usmerena na Ukrajinu i ukrajinski narod, „koji su suočeni sa strašnom agresijom koju je Rusija pokrenula na njih, ničim izazvano“.

„Ovo je najteže kršenje medjunarodnog prava i glavnih principa na kojima se zasniva medjunarodni suživot. Evropa reaguje tako snažno i ujedinjeno da bi se mir vratio na kontinent“, istakao je on.

Miler je izrazio spremnost da se nastavi sa intenzivnom saradnjom EU delegacije i NALED-a na uspostavljanju vladavine prava i sprovodjenju reformi u procesu evropskih integracija, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Evropske komisije su bili zainteresovani i za efikasnost i rezultate instrumenata poput Nacionalnog konventa i Programa ekonomskih reformi (ERP) i spremni su da sa NALED-om rade na unapredjenju okvira za javno privatni dijalog i učešće civilnog društva u usmeravanju reformi u cilju bržeg pristupanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.