U trendu

NALED: U drugom kvartalu stiže portal za prijavu poreza za frilensere

Ministarstvo finansija Srbije, Poreska uprava (PU) Srbije i NALED tokom drugog kvartala ove godine otvoriće Portal Frilenseri, putem kojeg će poreske obaveze moći da prijave i izmire građani koji prihode ostvaruju pružajući usluge drugom domaćem ili stranom fizičkom licu, odnosno stranom preduzetniku ili firmi.

NALED je danas najavio da, iako bi sledećeg meseca trebalo da podnesu poresku prijavu za prvi kvartal, resorne institucije odobrile su da frilenseri to mogu da urade tek po uspostavljanju portala, bez zaračunavanja kamate.

To su danas u NALED-u najavili predstavnici Ministarstva finansija i Poreske uprave na sastanku s predstavnicima udruženja frilensera, kabineta predsednice Vlade Srbije, ministarstava za rad i zdravlje, CROSO i fondova socijalnog osiguranja.

Frilenseri koji to žele, prijavu mogu da podnesu već u aprilu na postojećoj PP OPO prijavi ili da sačekaju početak rada portala i novu PP OPO-K prijavu.

„Od 3. aprila frilenseri mogu da podnesu poresku prijavu za prihode ostvarene u prvom kvartalu 2023. tako što će podneti prijavu na Obrascu PP OPO, a o načinu podnošenja ove prijave biće dato posebno objašnjenje. S obzirom na to da će se u roku od 30 dana po sticanju tehničkih uslova za prvi kvartal moći podneti poreska prijava na Obrascu PP OPO-K, očekujemo da će najveći broj poreskih obveznika iskoristiti ovu mogućnost“, kazao je pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović.

Kako je naveo, to će biti značajno lakše i brže, a prijave podnete u ovom roku se smatraju blagovremenim.

Predstavnik PU Dragan Agatunović naglasio je da će nova PP OPO-K prijava biti jednostavnija i zahtevaće unos tri grupe podataka.

„Pored osnovnih ličnih podataka, frilenseri će unositi samo ukupan iznos prihoda ostvarenog u kvartalu, obeležiti da li su zdravstveno osigurani po nekom drugom osnovu i na kraju odabrati jedan od dva modela samooporezivanja. I to će im biti olakšano jer će na portalu moći da otvore nalog i vode evidenciju o svim uplatama tako da će i te informacije moći da unesu u prijavu“, kazao je on.

Dodao je i da će im portal prihode ostvarene u stranoj valuti automatski preračunavati u dinarsku protivvrednost, a na kraju će dobiti jednu uplatnicu sa QR kodom za brzo plaćanje.

Za razvoj portala obezbeđena je stručna i tehnička podrška NALED-a kroz projekat za podršku inovacijama i visokotehnološkom preduzetništvu StarTech.

„Portal će biti dostupan na adresi frilenseri.purs.gov.rs“, saopštio je direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević i dodao da su novim modelom oporezivanja frilenseri dobili poreski tretman značajno povoljniji nego dosad.

Kako je objasnio, više desetina hiljada građana će u prvoj fazi na portalu dobiti niz korisnih alata kao što je test procene koji pokazuje da li ih propisi zaista prepoznaju kao frilensere.

„Biće dostupan informativni kalkulator za izračunavanje poreza, kao i detaljni vodič. U narednoj fazi moći će posredstvom portala da se prijave na osiguranje i da podnesu poresku prijavu“, rekao je Vasiljević.

On je ukazao da je posle gotovo dve godine rešenje usaglašeno sa udruženjima frilensera i da je Srbija među prvima u regionu regulatorno uredili njihov rad zbog čega su i pojedine susedne zemlje počele da se raspituju o preuzimanju tog modela.

„StarTech“ je trogodišnji projekat kompanije „Philip Morris“ za promociju inovacija i tehnološkog razvoja u Srbiji, koji sprovodi NALED u saradnji s Vladom Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar