U trendu

NALED: Više od 200 prijavljenih za podršku inovacijama

BEOGRAD – U želji da digitalizuju svoj biznis i plasiraju nove proizvode na tržište, više od 200 preduzetnika i početnika u poslovanju iz svih krajeva Srbije prijavilo se za podršku u okviru StarTeć programa, saopšeno je iz NALEDA.

Prvi javni poziv za dodelu milion dolara bespovratnih sredstava zatvoren je 4. juna, a pobednici konkursa biće poznati u septembru, nakon javnog predstavljanja finalnih projekata.
Iako je gotovo svaka treća prijava iz IT industrije, za pomoć u iznosu od 15.000 do 100.000 dolara, konkurisali su i inovatori iz tradicionalnih sektora poput poljoprivredne, građevinske, mašinske, drvne, tekstilne industrije.

„Ovoliko interesovanje privrednika i preduzetnika nadmašilo je sva očekivanja, a većini prijavljenih dodatna sredstva su potrebna za ljudske resurse, nabavku savremene opreme, istraživanja i razvoj softvera“, rekao je direktor za preduzetništvo i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević.

Predviđena je dodela oko 30 grantova od čega su oko dve trećine namenjene za početnike u poslovanju.

StarTeć je trogodišnji projekat koji NALED sprovodi uz finansijsku podršku kompanije Philip Moris i u saradnji sa Vladom Srbije.

U cilju unapređenja konkurentnosti domaće privrede i čitavog inovacionog eko-sistema, predviđena su još dva javna poziva tokom 2022. i 2023. godine, a kroz 100 grantova će biti dodeljeno oko 3,5 miliona dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.