U trendu

Naredne godine 230 miliona evra za energetsku efikasnost

BEOGRAD – Ministarsrvo rudarstva i energetike će u narednih pet godina subvencionisati zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela u domaćinstvima kako bi se smanjila potrošnja energije, jer sada trošimo četiri puta više nego što je prosek u EU, izjavila je ministarka Zorana Mihajloivić.

„Energetska efikasnost će nam praktično obezbediti još jedan energetski kapacitet, jer mi godišnje bacimo kroz prozor proizvodnju jedne termoelektrane. Naše procene kažu da nam treba pet godina da svako domaćinstvo u Srbiji bude energetski efikasnije, tako što će imati mogućnost da izoluje kuću ili stan, zameni prozore i postavi solarne panele. Samo za sledeću godinu obezbedićemo 230 miliona evra za ove projekte“, rekla je Mihajlovićeva za Juronjuz.

Ona je objasnila da je država maksimalno pojednostavila proceduru za postavljanje solarnih panela.

„Prosečno domaćinstvo za kupovinu panela od pet kilovata, koji košta 4.000 evra, dobija od države 2.000 evra. Ta investicija se isplati za četiri godine, posle čega se mesečno plaća samo fiksna nadoknada. Ako na samo 10 odsto od ukupne površine krovova u Srbiji imamo panele, dobićemo instalisanu snagu kao što je ima EPS danas, to je neverovatna snaga koju ne koristimo“, rekla je Mihajlovićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.