Narodna banka nije dala saglasnost Napred razvoju da kupi Energoprojekt garant

Narodna banka Srbije (NBS) nije dala saglasnost preduzeću Napred razvoj u vlasništvu Dobroslava Bojovića da preuzme zavisno Energoprojektovo preduzeće Garant jer zahtev nije podnet u roku, rečeno je danas Beti u Energoprojektu.

NBS je naložila Napred razvoju da u roku od tri meseca proda osiguravajuće društvo Garant, jer pre nego što je podneo ponudu za preuzimanje holdinga i tog osiguravajućeg društva nije obezbedio saglasnost NBS.

Bojović je u Garantu stekao posredno kvalifikovano učešće po osnovu većinskog vlasništva u Energoprojekt holdingu.
 
Vlasništvo u Energoprojket garantu će, kako je obrazložila NBS, morati da bude prepušteno nekom drugom licu koje prethodno dobije saglasnost NBS.

Bojović je danas Beti rekao da će postupiti po rešenju NBS i da će prodati Garant.

Generalni direktor Energoprojekt holdinga Vladimir Milovanović rekao je da ta kompanija zbog predugog trajanja postupka preuzimanja trpi ogromnu štetu jer investitori odustaju od ugovora.

„Gubimo ugovore jer je Komisija za hartije od vrednosti omogućila da postupak preuzimanja Energoprojekta traje pet meseci. U februaru ove godine smo upozorili da je Bojović bio dužan da 31. januara ove godine podnese ponudu za preuzimanje holdinga jer je kupujući akcije sa povezanim licima postao vlasnik preko 25 odsto Energoprojekta“, rekao je Milovanović.

Dodao je da je ponuda za preuzimanje Energoprojket holdinga i zavisnih društava morala da bude podneta istovremeno, a pre toga su Napred razvoj i povezane firme morali da obezbedi saglasnost NBS za preuzimanje Garanta.

Bojović je prema njegovim rečima prekoračio rok za ponudu koja je morala biti jedinstvena a zatim je počeo da daje pojedinačne ponude za zavisna preduzeća, pa je sutra poslednji rok za ponude za preuzimanje zavisnih firmi Energoproketa, Industrije i Opreme.

„Misim da Komisija za hartije od vrednosti treba da sankcioniše Napred razvoj uskraćivanjem prava glasa u Energoprojekt holdingu“, rekao je Milovanović. 

Direktor Jorgić brokera Branislav Jorgić rekao je za Betu da Napred razvoj nema drugog izbora nego da proda Garant.

„Ako Napred razvoj odbije da proda Garant oduzeće mu se pravo upravljanja u tom osiguravajućem društvu i tada se stvari još više komplikuju“, rekao je Jorgić.

Dodao je da Bojović od prodaje nema neposrednu korist jer će taj novac biti uplaćen na račun holdinga.
 
Komisija za hartije od vrednosti odbila je juče ponudu Napred razvoja za preuzimanje preostalih 57.839 akcija ili 13,69 odsto zavisnog Energoprojektovog preduzeća Entel jer kako je navela elaborat o proceni fer vrednosti akcija tog preduzeća nije uradjen prema propisima, ali će Napred razvoj moći da popravi procenu.

Na pitanje Bete koliki je rok za popravku elaborata o proceni fer vrednosti Komisija nije odgovorila.

Bojović i povezane firme nedavno su preuzeli većinsko vlasništvo u Enegoprojekt holdingu i bili su obavezni da daju ponudu i zavisnih preduzeća Energoprojekta, Entel, Garant, Industrija i Oprema.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.