U trendu

Narodnjaci u EP traze da se Svajcarska stavi na crnu listu

BRISEL, 21. februara (Rojters) – Vodeća politička grupa u Evropskom parlamentu zatražila je danas da se preispitaju švajcarske bankarske prakse i da se ta zemlja eventualno uključi na „crnu listu“ Evropske unije za pranje novca nakon curenja podataka o računima u Kredi Svisu koji su bili otvarani međunarodno inkriminisanim osobama.

Evropska narodna partija (EPP), konzervativna grupacija koja ima najveći broj mesta u Evropskom parlamentu, pozvala je Evropsku komisiju da „razmotri Švajcarsku kao zemlju visokog rizika za pranje novca“, prenosi Rojters.

Koordinator EPP-a za ekonomska pitanja Markus Ferber izjavio je da rezultati istraživanja pod nazivom „švajcarske tajne“ ukazuju na ogromne nedostatke švajcarskih banaka kada je u pitanju sprečavanje pranja novca“.

„Pošto švajcarske banke ne primenjuju valjano međunarodne standarde za borbu protiv pranja novca, sama Švajcarska postaje jurisdikcija visokog rizika“, rekao je Ferber.

Na „crnoj listi“ EU se trenutno nalazi 21 zemlja za koje se smatra da imaju nedostatke u regulativi i praksi protiv pranja novca. Među njima su Iran, Mjanmar, Sirija i Severna Koreja. Nijedna evropska zemlja nije na listi, napominje britanska agencija.

Švajcarske vlasti i Evropska komisija, koja je odgovorna za izradu i reviziju liste, nisu odmah bili dostupni za komentar.

Podatke o tajnim računima, koji su u Kredi Svisu vođeni decenijama od 1940-ih do kraja 2010-ih, otkrio je jedan zviždač nemačkom listu Zidojče Cajtung.

Nemački dnevnik je podatke podelio s Projektom izveštavanja o organizovanom kriminalu i korupciji u kojem učestvuje 46 drugih novinskih organizacija, uključujući Njujork tajms, britanski Gardijan i francuski Mond.

Prema pisanju medija, među razotkrivenim klijentima Kredi Svisa su pored ostalih čovek koji je na Filipina osuđen za trgovinu ljudima, bivši šef berze u Hong Kongu koji je zatvoren zbog mita, egipatski milijarder koji je naručio ubistvo svoje devojke – libanske pop zvezde, kao i brojni autokratski šefovi država i vlada, ministri, obaveštajci, oligarsi koji su stavljeni pod sankcije i drugi preduzetnici sumnjive reputacije.

Njujork tajms je objavio da se procureli podaci odnose na više od 18.000 računa na kojima se ukupno nalazi više od 100 milijardi dolara.

Iz Kredi Svisa su kategorično odbacili optužbe o bilo kakvom kršenju regulative.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.