U trendu

Nastavk dobre saradnje Vojvodine i Lombardije

NOVI SAD – Osnaživanje saradnje Vojvodine i Lombardije bili su tema danas održane video-konferencije tokom koje su sa posekretarom za međunarodne odnose te italijanske regije Alanom Kristijanom Ricijem razgovarali pokrajinski sekretari Aleksandar Sofić i Nenad Ivanišević.

Pokrajinska vlada je saopštila da je akcenat razgovora bio na predstojećoj turističkoj sezoni i realizaciji ranije potpisanog Memoranduma o saradnji.

Tokom razgovora strane su se saglasile da je saradnja u oblasti turizma od izuzetnog značaja za podsticanje privrednog oporavka u Evropi s obzirom na to da je to grana privrede koja je snažno pogođena krizom izazvanom pandemijom virusa kovid 19.

Sofić je istakao odlične odnose Srbije i Italije, česte kontakte i strateško partnerstvo.

„Stoga danas očekujemo pokretanje konkretnih akcionih koraka radi ostvarivanja dugotrajnih veza između krovne turističke organizacije „Eksplora“ iz Lombardije i Turističke organizacije Vojvodine, te jasne planove za realizaciju brojnih zajedničkih aktivnosti koje će našu saradnju u oblasti turizma podići na viši nivo“, poručio je on.
Dodao je da su očekivanja od regionalne i bilateralne saradnje regija izuzetno visoka i ukazao na činjenicu da Lombardija predstavlja snažan svetski industrijski centar i dom desetinama miliona stanovnika iz svih krajeva sveta.

„Već za sredu smo zakazali sličan događaj na kojem ćemo umrežiti naše partnere iz klastera mobilnosti, tačnije auto-industrije“, najavio je on.

Ivanišević je istakao da broj domaćih turista u odnosu na prethodni period u Srbiji ne opada, ali da kao i kod drugih, ima poteškoća sa privlačenjem stranih turista zbog novonastale situacije.

Dodao je da je konferencija izuzetna prilika da se vidi kako razvijene evropske regije rešavaju ovaj problem.

Tokom konferencije su predstavnici Turističke agencije Vojvodine, kao i krovne italijanske Turističke organizacije „Eksplora“ prezentovali kulturne i turističke potencijale dveju regija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.