U trendu

Naučno istraživačka saradnja Srbije i Kine

BEOGRAD – Ministar energetike i nacionalni koordinator za saradnju sa Kinom u formatu „Kina plus 17“, Aleksandar Antić, sastao se danas sa profesorom Fakulteta za bezbednost u Beogradu Darkom Trifunovićem koji je primljen u visoka naučnička zvanja na dve ugledne kineske institucije angažovne na projektu „Pojas i put“.

Antić je čestitao profesoru Trifunoviću povodom odluke kineskog univerziteta Fudan da mu dodeli naučno zvanje u rangu vanrednog profesora, kao i odluke šangajske akademije društvenih nauka – Centra za evropske studije, koja je izabrala Trifunovića za profesora i imenovala za koordinatora istraživanja i promocije aktivnosti u vezi sa projektom „Pojas i put“, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Ove odluke uglednih kineskih naučnih institucija su, ne samo priznanje za rad profesora Trifunovića, već i veoma konkretan napredak u ukupnoj saradnji Srbije i Kine na projektu Pojas – put, u smislu jačanja naučne i istraživačke saradnje naše dve zemlje“, rekao je Antić.

Kaže da Srbija zadovoljna takvim nastavkom saradnje, jer na polju naučnog i istraživačkog rada, a posebno u sektoru energetske bezbednosti, možemo mnogo da naučimo od Kine, ali i da toj velikoj zemlji ponudimo i naša znanja i saradnju naših eksperata.

Uz zahvalnost ministru Antiću na čestitki i podršci, profesor Darko Trifunović istakao je značaj koji kineske institucije pridaju saradnji sa Srbijom u okviru projekta „Pojas i put“, a naročito u oblasti energetike, kao osloncu te saradnje i posebno ličnom doprinosu Antića na realizaciji konkretnih projekata u okviru te strateške inicijative.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.