U trendu

Naučno-tehnološke inovacije – novi pokretač rasta za Kinu

Dok Kina teži modernizaciji kroz visokokvalitetni razvoj, inovacije dostignute zahvaljujući naučno-tehnološkom napretku postale su novi motor rasta zemlje.

Tokom tekućih godišnjih zasedanja Nacionalnog narodnog kongresa (NPC), najvišeg zakonodavnog tela Kine, i Nacionalnog komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije (CPPCC), takođe poznatih kao „dve sednice“, ključna uloga naučno-tehnoloških inovacija je često isticana, prenosi Sinhua.

Izveštaj o radu vlade, koji je u utorak 5. marta dostavljen nacionalnom zakonodavnom telu na razmatranje, naglašava potrebu da se podstaknu industrijske inovacije uvođenjem naučno-tehnoloških inovacija i da se nastavi s novom industrijalizacijom, kako bi se povećala ukupna faktorska produktivnost, stalno podsticali novi pokretači rasta i snaga i promovisao novi iskorak u proizvodnim snagama.

„Naučno-tehnološke inovacije igraju vodeću ulogu u novim kvalitetnim proizvodnim snagama, koje ispunjavaju zahteve visokokvalitetnog razvoja“, rekao je Guo Guoping, zamenik NPC i glavni naučnik u kompaniji Oridžin kvantum kompjuting tehnolodži (Origin Quantum Computing Technology Co., Ltd).

„Možemo da koristimo kvantnu računarsku tehnologiju da bismo postigli napredak u tradicionalnom računarstvu i aplikacijama u različitim industrijama kako bismo poboljšali produktivnost, stvorili veću vrednost i pomogli u promovisanju ekonomskog razvoja“, rekao je Guo, koji je takođe profesor na kineskom Univerzitetu nauke i tehnologije.

Usluge kvantnog računarstva kompanije pokrivaju finansije, hemijsku industriju, biomedicinu i elektroenergetsku industriju. Njen proizvod Oridžin vikong (Origin Wukong), kineski nezavisno razvijeni superprovodni kvantni računar treće generacije, završio je oko 160.000 kvantnih računarskih zadataka za globalne korisnike otkako je počeo da radi 6. januara ove godine, sa više od dva miliona pristupa na daljinu iz više od 100 zemalja.

Negovanje industrija u nastajanju i industrija orijentisanih na budućnost, kao što su energija vodonika, novi materijali, bioproizvodnja, komercijalni svemirski letovi, kvantna tehnologija i nauke o životu, istaknuto je u vladinom izveštaju o radu.

U nekim izveštajima o radu na nivou pokrajina koji su objavljeni pre „dve sednice“, industrije u razvoju koje podržavaju naučno-tehnološke inovacije navedene su u okviru planova za pokretanje ekonomskog rasta.

Na primer, Tianđin će pojačati sektore kao što su veštačka inteligencija i superračunari, interakcija između mozga i računara i integracija čoveka i mašine, kao i univerzalni roboti. Henan će imati za cilj ekspanziju u oblastima komercijalnih svemirskih letova, ekonomije na malim visinama, kvantne tehnologije i nauka o životu.

Inovacije ne samo da će poboljšati produktivnost u industrijama u nastajanju, već će podstaći i transformisati tradicionalne sektore.

Čen Džihua, predsednik kineskog programera softvera Kilinsoft (Kylinsoft), rekao je da je operativni sistem ključni osnovni softver koji podržava i garantuje široku primenu digitalne tehnologije. Unapređenje novih kvalitetnih proizvodnih snaga zahteva veće performanse operativnih sistema.

Čen, takođe član Nacionalnog komiteta CPPCC, dodao je da su bezbednost i stabilnost domaćeg operativnog sistema postigle skok u razvoju, što je odigralo važnu ulogu u transformaciji i nadogradnji operativnih sistema u finansijama i ključnim osnovnim industrijama.

Tang Lisin, zamenik NPC i glavni naučnik u nacionalnom naučnom centru za industrijsku inteligenciju na Severoistočnom univerzitetu u Liaoningu, rekao je da će buduće fabrike biti integracija informatizacije, inteligencije i automatizacije.

Sistematskom integracijom i analizom industrijskih velikih podataka kao što su slike, video snimci i vizuelne simulacije, preduzeća mogu da otkriju i dijagnostikuju kvalitet proizvoda, rad i održavanje opreme, kao i proizvodni proces u složenim uslovima, na taj način čineći ciljana poboljšanja za poboljšanje kvaliteta i performansi, primetio je Tang.

Prema nacrtu plana za ekonomski i društveni razvoj Liaoninga za 2024. godinu, srca teške industrije u zemlji, pokrajina će ove godine izgraditi više od 500 provincijskih digitalizovanih radionica i pametnih fabrika i promovisati izgradnju 5G fabrika i pilot zona sa „5G plus industrijskim internetom“.

Obraćajući se novinarima na marginama „dve sednice“ u utorak, ministar nauke i tehnologije Jin Heđun rekao je da naučne i tehnološke inovacije ne samo da povećavaju konkurentnost tradicionalnih industrija zemlje, već postavljaju čvrst temelj i daju podsticaj razvoju novih kvalitetnih proizvodnih snaga.

Prema Jinu, tokom 2023. Je potpisano oko 950.000 ugovora o tehnologiji sa ukupnim prometom od 6,15 hiljada milijardi juana (oko 866 milijardi američkih dolara), što je 28,6 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Broj odobrenih patenata pronalaska dostigao je 921.000, što je povećanje od 15,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dodaje Sinhua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.