Navršilo se 130 godina elektroenergetike u Srbiji

Na današnji dan, 6. oktobra 1893. godine puštena je u rad prva javna elektrana u Srbiji, termoelektrana u Beogradu, na Dorćolu, što je početak elektrifikacije Srbije.

„I tada i danas, proizvodnja je bila osnov razvoja, sigurnost snabdevanja se ne može zamisliti bez Elektroprivrede Srbije (EPS)“, rekla je na svečanosti ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i navela da je EPS ključni činilac u ostvarivanju veće energetske nezavisnosti Srbije i tranzicije ka čistim izvorima energije.

Dodala je da bez obzira na sve promene koje se dešavaju u svetu i tranziciju kroz koju prolazi energetski sektor, osnovni cilj i zadatak ostaje nepromenjen: energetski sistem koji može da proizvede dovoljno energije za potrebe građana i privrede, po najnižoj ceni.

Navela je da su u narednih desetak godina neophodne investicije u energetski sektor od oko 15 milijardi evra da bi se ostvarili strateški ciljevi države: energetska nezavisnost, sigurnost snabdevanja i tranzicija ka obnovljivim izvorima energije.

„Pred EPS-om su veliki i važni projekti: hidroelektrana ‘Bistrica’, vetropark ‘Kostolac’, solarna elektrana ‘Petka’, gasne elektrane, potencijalno i RHE Đerdap 3, i verujem da njihova realizacija može biti znatno efikasnija nego što je to bio slučaj u prethodnim godinama“, rekla je Đedović Handanović.

Podsetila je da je elektroenergetika bila stub i pokretač industrijalizacije Srbije i navela da elektroenergetski sistem, a pre svega EPS i danas treba da bude „stub i motor promena“, zbog čega je pokrenut proces reformi „s ciljem da bude efikasniji, moderniji i jedan od lidera među energetskim kompanijama u regionu“.

„Budući razvoj EPS-a treba da gledamo kao uzimanje najboljeg iz naše prošlosti u kojoj smo znali itekako biti hrabri, stručni, inovativni, prateći duh vremena“, rekla je ona.

Srbija se među prvima, istakla je ministarka, okretala novim tehnologijama i izvorima energije, kao 1900. kada je Teslin sistem proizvodnje električne energije primenjen Đetinji, samo četiri godine posle hidroelektrane na Nijagari.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.