U trendu

Nazire se rešenje za kredite u švajcarcima: Rata se vraća na staro?

Kredite koje su građani uzimali u švajcarskim francima mogao bi da reši srpski dinar, pišu „Novosti“.

Kako navodi list, najizvesnije rešenje problema koji traje duže od decenije i koje muče blizu 20 000 ljiudi u Srbiji je ukidanje valutne klauzule kojom su ovi zajmovi vezani za franke.

To znači da bi sledeće rate vredele isto kao i na samom startu kredita i to u dinarima.

U slučaju ovakvog resenja zaduzenima u francima kojima su u proteklom periodu rate bile i duplo veće banke bi uradile novu računicu kredita, a time bi preostali dug bio manji, pišu „Novosti“.

„Banke bi računovodstveno svele potrazivanja na razumnu meru“, kaže Jelena Pavlović, advokat i član Upravnog odbora Udruženja SHF Srbija.

Ona objašnjava da bi umesto loših klijenata i plasmana banke dobile dobre, a takođe bi se oslobodile i tereta velikih rezervacija na loše zajmove. Sva iskustva iz regiona govore da su banke posle ovakvog resenja bile profitabilnije.

Već šesti dan zaredom članovi Udruženja ĆF protestuju ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu tražeći da ovaj sud donese jasan pravni stav o spornim kreditima.

Zvanični podaci banaka pokazuju da kredite u „švajcarcima“ trenutno otplaćuje 16 814 građana. Prema podacima Udruženja ĆF u Srbiji je u periodu od 2005. godine do 2011. više od 22 000 građana uzimalo ovakve kredite.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.