U trendu

NBS dala prioritete na skupu Konstituence Švajcarske u MMF

BEOGRAD – Obezbeđenje energetske i stabilnosti tržišta hrane, rešavanje inflacije na globalnom nivou, upravljanje rizicima od mogućih zaokreta u tokovima kapitala i rastućih pritisaka na javni dug i platne bilanse brojnih zemalja su prioritet, istakla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Na sastancima povodom obeležavanja 30 godina Konstituence Švajcarske u MMF-u, Tabaković je kao pravce delovanja izdvojila nastavak odgovorne ekonomske politike, uz neophodnu kvalitetnu sinergiju monetarne i fiskalne politike, kao i delovanje na daljoj difersifikaciji.

Kod diversifikacije istakla je njen značaj na prostoru od tržišta i proizvoda, preko izvora finansiranja investicija i oblasti u koje se investira, do izvora snabdevanja energentima.

Tabaković je zaključila da se uprkos izazovima ne sme pomeriti fokus s reformi, ulaganja u infrastrukturu i ljudski kapital i međunarodnu saradnju.

„Srbija će ostati važan faktor regionalne povezanosti kroz brojne inicijative koje smo pokrenuli, poput ‘Otvorenog Balkana’. Ostaćemo pouzdan partner za saradnju i u okviru naše Konstituence. Srbija je zemlja prirodnih lepota, pametnih ljudi i velikih dela. U meri u kojoj svakoj zemlji pojedinačno bude dobro, možemo stvoriti osnove za još veći zajednički prosperitet“, rekla je ona.

NBS je saopštila da je guverner u ponedeljak učestvovala na sastanku koji je vodila generalni direktor MMF-a Kristalina Georgijeva, kao i na zajedničkom sastanku Konstituence Švajcarske koji se održava u Bad Ragazu u Švajcarskoj.

Tema sastanka bili su globalni ekonomski izgledi a Tabaković je govorila o neophodnosti koordinisanog delovanja politika na globalnom nivou, transparentnoj komunikaciji i očuvanju poverenja u nosioce politika, za šta je čuvanje ukupne stabilnosti dobro odmerenim politikama neophodan preduslov.

Govoreći o okolnostima tokom 30 godina saradnje u Konstituenci Tabaković je istakla da su bile prilično izazovne.

„Iza nas su tri decenije velikih, možda i tektonskih promena u brojnim oblastima ekonomije, nauke, politike…Iza nas su velike promene u društvu, kojima smo i sami doprinosili. Ja znam da je svako od nas za svoj narod, region i svet želeo najbolje i radio da se to najbolje ostvari”, ocenila je ona.

Naglasila je i da se saradnja Srbije sa MMF-om odvija kroz partnerski odnos i da doprinosi ostvarivanju ciljeva ekonomske politike naše zemlje.

„Pravovremenim i koordinisanim aktivnostima predsednika države, Vlade i Narodne banke Srbije očuvana je makroekonomska stabilnost i zabeležen je snažan rast, čemu su, pored obimnog paketa mera, doprinele i dobre makroekonomske osnove s kojima smo dočekali krizu izazvanu pandemijom”, rekla je ona.

Na seminaru Konstituence o digitalizaciji i održivom finansiranju, viceguverner Ana Ivković istakla je da kreatori politika u Srbiji ne samo da razumeju značaj Zelene agende i održivog finansiranja, već su brojne strateške aktivnosti uveliko sprovedene.

Posebno je istakla emitovanje prve zelenu evroobveznicu na međunarodnom finansijskom tržištu, čime je Srbija praktično postala jedina evropska država van Evropske unije koja je emitovala zeleni instrument.

Republika Srbija svoje interese u MMF-u i Svetskoj banci ostvaruje preko Konstituence Švajcarske, u kojoj su i Poljska, Kazahstan, Azerbejdžan, Turkmenistan, Tadžikistan, Kirgizija i Uzbekistan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar