U trendu

NBS deluje kontinuirano kako bi stabilnost bila očuvana

BEOGRAD – NBS na aktuelna dešavanja uslovljena geopolitičkim tenzijama reaguje na principu blagovremenost i adekvatnost kako bi stabilnost bila očuvana, poručeno je danas iz Narodne banke Srbije tokom razgovora sa Misijom MMF-a.

„Nije pitanje da li Narodna banka Srbije ima dovoljno instrumenata i da li će reagovati. NBS već deluje kontinuirano kako bi stabilnost bila očuvana. Ovu krizu dočekali smo s rekordno visokim nivoom deviznih rezervi od 16,5 milijardi evra, i imamo sasvim dovoljno sredstava i umeća da očuvamo stabilnost, koja nema alternativu“, rekla je Tabaković, navodi se u saopštenju NBS.

Ona je istakla da je važan faktor stabilnost deviznog kursa i izvesnost u poslovanju koju ta stabilnost donosi.

„Kao ni tokom prethodnih epizoda povećanih međunarodnih rizika, tako ni tokom prethodne dve nedelje mi nismo dopustili da spoljni šokovi dovedu do prekomernih oscilacija deviznog kursa“, rekla je guverner.

Ona je podsetila da je Srbija smo u poslednjem tromesečju prošle godine ostvarila visok tromesečni rast bruto domaćeg proizvoda od sedam procenata međugodišnje, odnosno 1,7 posto desezonirano.

Prema proceni NBS za ostvarenje projekcije rasta od 4,5 posto treba oko 2,5 procentnih poena od onoga što nazivamo „novim poslovima”, ali u uslovima aktuelnih nepovoljnih geopolitičkih događaja.

Ona je podsetila da je izvoz robe i usluga prošle godine dostigao rekordnih 28,6 milijardi evra, odnosno 53,6 posto bruto domaćeg proizvoda, što se u velikoj meri duguje i efektu povećane izvozne ponude, odnosno novih izvoznih kapaciteta.

„U uslovima gde su pojedine grane industrije i dalje na udaru problema u globalnim lancima snabdevanja, ovakav rezultat po pitanju izvoza ne bi ni bio moguć bez otvaranja novih kapaciteta“, ocenila je ona.

Dodala je da su neto strane direktne investicije u 2021. godini pokrile sa 155 posto tekući deficit što je najviše u proteklih pet godina.

Navela je da su i bruto strane direktne investicije od 3,9 milijardi evra bile na rekordnom nivou.

„A i u prva dva meseca ove godine njihovi prilivi su na sličnom nivou kao i prošle, rekordne godine“, rekla je ona.

U diskusiji pojašnjen je program koji je u Srbiji donet za zaštitu stanovništva i privrede od efekata koji mogu da se jave na strani ponude, kao i cenovnih efekata.

NBS je ukazala da i preliminarne analize koje su u međuvremenu rađene pokazuju da će i pod novonastalim okolnostima inflacija imati opadajuću putanju do kraja godine.

„Istovremeno, bazna inflacija, na koju mere monetarne politike najviše utiču, zahvaljujući očuvanoj relativnoj stabilnosti deviznog kursa i u uslovima pandemije, bila je znatno niža od ukupne inflacije i iznosila je 4,1 posto međugodišnje“, navodi NBS.

Guverner je podsetila i da je zbog potrebe da se utiče na inflaciona očekivanja tržišnih subjekata i ograniče sekundarni efekti na cene ostalih proizvoda i usluga, NBS prošle godine započela prilagođavanje monetarnih uslova.

„Referentnu kamatnu stopu zadržali smo na nivou od jedan posto, a povećavanjem prosečne ponderisane kamatne stope na reverznim repo aukcijama, kao i procenta viškova dinarske likvidnosti koji se povlače putem ovih aukcija, pooštravamo monetarne uslove, jer to omogućava postojeći fleksibilan okvir monetarne politike“, rekla je ona.

Kao primer reakcije Srbije navela je slučaj Sberbank grupe, gde je stabilnost zaštićena za manje od 48 sati, i štediše Naše AIK banke znaju da su njihovi ulozi sigurni.

„Sve banke posluju normalno i raspolažu dovoljnom količinom i dinarskih i deviznih sredstava, kao i efektivnog stranog novca u svim valutama za koje postoji tražnja na domaćem tržištu, i u stanju su da odgovore na sve zahteve i potrebe svojih klijenata“, rekla je ona.

Istakla je da je od početka godine zabeležen je nastavak rasta devizne štednje, pa nema nikakve bojazni da bi moglo biti ugroženo redovno snabdevanje banaka potrebnim deviznim sredstvima, a time ni klijenata banaka.

„NBS poslednjih dana pojačano snabdeva banke stranom efektivom i u skladu sa potrebama takvo snabdevanje nastaviće se i u narednom periodu“, istakla je ona.

Dodala je da je obezbeđeno da se snabdevanje banaka stranom efektivom realizuje u istom danu, nekoliko sati posle ispostavljanja zahteva.

„Na raspolaganju imamo i druge instrumente koje smo koristili tokom eskalacije korona-krize, a kojima bankarski sektor snabdevamo dinarskom i deviznom likvidnošću. U slučaju potrebe, i njih ćemo koristiti. Ne očekujemo, ali smo spremni“, rekla je ona.

Dodala je da se vodi računa o strukturi deviznih rezervi da bi se nesmetano i u rekordnom roku snabdevao bankarski sektor usled pojačane tražnje građana.

„Pored redovne kontrole, NBS vrši i pojačanu i sveobuhvatnu kontrola menjačkog poslovanja kako bi se utvrdilo da li eventualno neke menjačnice zloupotrebljavaju ovu situaciju i primenjuju kurseve koji nisu u skladu sa propisima“, navela je ona.

Podsetila je da prema regulativi NBS – kupovni i prodajni kurs za evro mogu odstupati od zvaničnog srednjeg kursa za 1,25 posto, te da pored toga menjačnice mogu da uračunaju i proviziju do posto od kupovnog i prodajnog kursa.

„NBS godinama unazad dokazuje da ima dovoljno sredstava, znanja, umeća i iskustva da održi stabilnost ne samo na deviznom, već na celokupnom finansijskom tržištu i tako ćemo nastaviti da radimo i u narednom periodu“, poručila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Kako se navodi, predstavnici MMF-a ocenili su na sastanku da u Srbiji postoji dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama, što će svakako uključiti u svoje projekcije za Srbiju i tokom ove krize uzrokovane aktuelnim geopolitičkim kretanjima.

Dodali su i da je veliki broj institucija pohvalio NBS za brzu i efikasnu reakciju povodom dešavanja u vezi sa Sberbank grupom, čime je poverenje u sistem još jednom opravdano.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar