U trendu

NBS: Devizne rezreve na kraju jula uvećane na 23,1 milijardu evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju jula ove godine iznosile su oko 23,1 milijardu evra, što je njihov najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, saopštila je danas NBS.

U julu su bruto devizne rezerve povećane za 549,2 miliona evra.

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 181 odsto i 6,2 meseca uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) iznosile su oko 18,9 milijardi evra, što je takođe najviši nivo neto deviznih rezervi krajem meseca.

U odnosu na kraj juna neto devizne rezerve bile su više za 757,9 miliona evra.

Povećanje bruto deviznih rezervi u julu prvenstveno je rezultat intervencija NBS kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu (priliv 775 miliona evra). Ostvareni su prilivi i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija kao i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 144,1 miliona evra.

Ti prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi koji su realizovani po osnovu povlačenja devizne obavezne rezerve banaka u nešto većem neto iznosu od 234,6 miliona evra, što je karakteristično za početak tromesečja (nasuprot velikom izdvajanju devizne obavezne rezerve krajem tromesečja, što je bio slučaj i u junu), kao i ostalih deviznih plaćanja za izmirivanje obaveza države i po drugim osnovima u ukupnom iznosu 161 miliona evra, navela je centralna banka.

Na povećanje deviznih rezervi u julu dodatno je uticao i pozitivan efekat faktora na međunarodnom tržištu u neto iznosu od 25,7 miliona evra i u najvećoj meri je rezultat povećanja cene zlata za oko 3,1 odsto, dok je u suprotnomsmeru delovalo slabljenje dolara u odnosu na evro za oko 1,2 odsto na međunarodnom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 555,7 miliona evra i bio je za 184,6 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 4,6 milijardi evra.

U julu vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u julu kupila 595 miliona evra, dok je od početka godine neto kupila dve milijarde i 455 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar