U trendu

NBS: Emitovane zelene obveznice, Srbija jedina van EU koja je to uradila

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je današnjom emisijom zelene obveznice, Srbija postala jedna od malobrojnih evropskih zemljama i jedina evropska država van Evropske unije (EU) koja je emitovala zeleni instrument.

Kako je NBS navela, Srbija je danas na medjunarodnom finansijskom tržištu realizovala dve emisije evroobveznica u evrima (dual-tranche).

„Prvi put u svojoj istoriji Srbija je emitovala ‘zelenu’ evroobveznicu u iznosu od 1,0 mlrd. evra, ročnosti sedam godina (7G), čime pokazuje da je ekološki odgovorna zemlja. Ova evroobveznica emitovana je po najnižoj kuponskoj stopi ikada od 1,00 odsto i stopi prinosa od 1,26 odsto, uz tražnju investitora koja je tokom aukcije premašila 3 mlrd. evra“, saopštila je NBS.

Istovremeno je, kako je navela, „emitovana i petnaestogodišnja (15G) konvencionalna evroobveznica u evrima u iznosu od 750 miliona evra, po kuponskoj stopi od 2,05 odsto i stopi prinosa od 2,3 odsto, što je evroobveznica najduže ročnosti koju je Republika Srbija do sada emitovala (za kojom je tražnja investitora premašila nivo od 2,5 mlrd. evra)“.

Povodom „zelenih obveznica“, NBS je ukazala i da će ovako prikupljena sredstva biti iskorišćena isključivo za finansiranje ili refinansiranje novih i postojećih rashoda usmerenih na postizanje još održivijeg rasta naše ekonomije, a kroz ulaganja u oblastima obnovljive energije, energetske efikasnosti, saobraćaja, održivog upravljanja vodama i sprečavanja i kontrole zagadjenja.

„Još jedan uspešan izlazak naše zemlje na medjunarodno tržište i izuzetno interesovanje medjunarodnih investitora za srpskim hartijama, koje je tokom aukcije premašilo 6 milijardi evra, predstavlja još jednu potvrdu njihovog poverenja u dugoročnu održivost dobrih ekonomskih performansi i očuvanje makroekonomske stabilnosti Srbije“, istakla je guverner Jorgovanka Tabaković.

Kako je dodala, „posebno je raduje činjenica da je zabeležena snažna tražnja investitora za prvim zelenim instrumentom koji je naša zemlja emitovala, što je rezultiralo najnižom stopom finansiranja koju je Srbija do sada postigla (1,00 odsto) i ukazuje na poverenje investitora u strategiju održivog razvoja Srbije“.

Ministar finansija: Emitovanje zelene obveznice važan signal za investitore

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija ponudila svoju zelenu obveznicu na medjunarodnom tržištu kapitala u vrednosti od jedne milijared evra i dodao da su to sredstva koja će biti iskorišćena za projekte iz zelene agende.

„To je i važan signal za investitore da nastojimo da jačamo svoje kapacitete i ulažemo u zaštitu životne sredine“, naveo je Mali u saopštenju koje je prosledilo Ministarstvo.

On je objasnio da će se sredstva od izdatih obveznica koristiti i za finansiranje i refinansiranje troškova vezanih za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode za piće i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, za izgradnju metroa i moderne železnice.

Dodao je da će u to biti uključena i zaštita od poplava, očuvanje biodiverziteta, kontrola i prevencija zagadjenja, prikupljanje, prerada i reciklaža otpada, energtetska efikasnost i obnovljivi izvori energije.

Zelena tranša emitovana je u skladu sa strateškim planom Vlade o ulaganju dodatnih sredstava za finansiranje projekata u oblastima zaštite životne sredine i ublažavanja klimatskih promena.

Najveći deo sredstava prikupljenih emisijom druge tranše evroobveznice, biće iskorišćen za, kako se navodi u saopštenju, „otplatu dugova koji su nasledjeni iz prošlosti“.

U saopštenju se dodaje i da se današnjom emisijom Srbija svrstala u red retkih evropskih zemalja koje su na medjunarodnom finansijskom tržištu emitovale zelene evroobveznice, a koje su namenjene isključivo za finansiranje ekološki prihvatljivih projekata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.