U trendu

NBS: Obavljena prva beskontaktna transakcija Dina karticom

BEOGRAD – Prva beskontaktna transakcija Dina karticom obavljena je zahvaljujući saradnji NBS i kartične šeme iz Kine UnionPay International.

Transakcija je obavljena na jednom prodajnom mestu karticom DinaCard-UnionPay u prihvatnoj mreži DinaCard, objavila je NBS, čija je guvernerka Jorgovanka Tabaković inicirala saradnju s kineskom stranom.
U NBS kažu da su beskontaktna plaćanja realizovana u okviru pilot-produkcije koju zajedno sprovode NBS, UnionPay International i Banka Poštanska štedionica, a koja podrazumeva izdavanje ograničenog broja kartica s funkcijom beskontaktnog plaćanja i realizaciju transakcija plaćanja i podizanja gotovine.
Realizaciju ovog projekta podržala je i AIK banka, kao prva banka prihvatilac koja je omogućila transakcije karticama DinaCard-UnionPay na svojoj prihvatnoj mreži, odnosno svojim POS terminalima i ATM uređajima, kao i kompanije-procesori koji pružaju usluge navedenim bankama, naglašavaju u NBS.
Na taj način korisnici Dina kartica do kraja ove godine imaće na raspolaganju tehnologiju beskontaktnog plaćanja, kao i mogućnost da Dina karticom plaćaju i podižu gotovinu u više od 180 zemalja u svetu, a u Srbiji će moći da plaćaju i podižu gotovinu na svim prodajnim mestima i bankomatima.
Nova usluga, uz najniže troškove za obradu transakcija za sve učesnike omogućiće da Dina kartica i dalje ostane prvi izbor i trgovaca i korisnika kartica, navodi se u saopštenju centralne banke.
NBS podseća da je Banka Poštanska štedionica prva banka koja je izdala karticu DinaCard-UnionPay, a da su i ostale banke veoma zainteresovane za izdavanje.
U NBS napominju da je za masovno izdavanje DinaCard-UnionPay kartice potrebno da prihvatna mreža POS terminala i ATM uređaja u Srbiji bude osposobljena za njeno prihvatanje, da su aktivnosti na tom planu u toku i da se očekuje da će do kraja ove godine banke izdavaoci krenuti s masovnim izdavanjem zajedničke kartice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.