NBS obeležava manifestaciju „Dani evropske baštine 2019“

BEOGRAD – Narodna banka Srbije obeležava u subotu, 5. oktobra, „Dane evropske baštine 2019“, koji se ove godine održavaju pod sloganom „Umetnost i zabava – Nasleđe u fokusu“.

Kao i prethodnih godina, NBS se pridružila brojnim kulturnim i javnim institucijama kako bi javnosti pokazala deo svog kulturnog nasleđa i ponovo ukazala na ljude koji su svojim delima i velikodušnošću doprineli bogatstvu, raznolikosti i kulturnom identitetu Beograda i Srbije.

„S ponosom želimo da podsetimo da je ovo godina naših jubileja – 135 godina od 2. jula 1884. godine kada je zvanično počela sa radom Privilegovana narodna banka Kraljevine Srbije. Proteklo je i 90 godina od osnivanja Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca – Topčider, kao i 15 godina od osnivanja Centra za posetioce, našeg jedinstvenog Muzeja novca – mesta za susrete generacija školske omladine i građana“, poručuju u saopštenju iz NBS.

U tom duhu, posetioci ć imati mogućnost da u izložbenom prostoru razgledaju stalnu postavku „Novac na tlu Srbije“ i tematske izložbe „Kovani novac Srbije“ i „Falsifikati“, propraćene pričom i zanimljivim istorijskim detaljima o novcu kao specifičnom vidu naše kulturne baštine.

Pri obilasku Svečanog hola, uz stručno vođenje, posetioci će moći da razgledaju i uživaju u autentičnom ambijentu za koji je arhitekta Konstantin Jovanović, pored projekta za izgradnju zgrade, izradio i nacrte za oslikavanje zidova i bogatu unutrašnju dekoraciju, a zidove oslikali vajar i slikar Paško Vučetić i njegov đak Moša Pijade.

Na kraju posete, sledi jedinstven poklon – imitacija novčanice sa sopstvenim likom, simbolične vrednosti 1884 dinara koja podseća na godinu osnivanja Narodne banke.

Ovim povodom, za posetu zgradi u Ulici kralja Petra 12, termini za grupne posete (do 50 posetilaca) su 10:30; 12:30 i 14:30 časova. Obavezno je prijavljivanje, sa brojem ličnog dokumenta, na brojeve telefona 3027-128; 3027-364 i 3027-204, ili na e-mail: izlozba@nbs.rs, radnim danom od 10:00 do 16:00 časova.

Radnim danima, izložbeni prostor u objektu Banke u Ulici kralja Petra 12 otvoren je za javnost od 10 do 16 časova. Individualne posete se ne zakazuju.

U okviru manifestacije, u izložbenom prostoru NBS na Slaviji, od 18. septembra do 2. oktobra, radnim danima, biće predstavljena međunarodna izložba slika pod nazivom „Svet u oku žene – žena u oku umetnika“, čiji je kustos istoričar umetnosti Mirjana Savić.

Ulaz je slobodan u oba objekta, navodi se u saopštenju NBS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.