NBS: Stendbaj aranžman sa MMF-om treba da bude aranžman iz predostrožnosti

Narodna banka Srbije (NBS) je saopštila da su danas završeni razgovori misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) s delegacijom Srbije koja je predložila da postojeći stendbaj aranžman postane aranžman iz predostrožnosti.

Dvonedeljnim razgovori sa delegacijom MMF-a  vođeni su u okviru drugog razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa u okviru stendbaj aranžmana zaključenog u decembru 2022. godine.

Razmatrana su aktuelna monetarna, fiskalna i makroekonomska kretanja i projekcije a ocenjeno je da makroekonomski rezultati u okviru programa ostaju jaki, uz oporavak rasta, tekuću dezinflaciju, smanjenje deficita tekućeg računa, rekordno visoke devizne rezerve i otporno tržište rada, navela je NBS.

Dodaje se da su svi kvantitativni ciljevi za kraj juna 2023. su ispunjeni, a da program strukturnih reformi dobro napreduje.

„Srpska privreda se dobro oporavlja od prošlogodišnjih globalnih energetskih šokova, uprkos brojnim izazovima iz globalnog i regionalnog okruženja“, navela je centralna banka i istakla da su „brane“ za odbranu od brojnih šokova jake devizne rezerve, relativno nizak javni dug, održiva dinamika spoljnog duga i dobro kapitalizovan i likvidan bankarski sistem.

Kako je saopšteno, delegacija MMF-a je ocenila da je očuvana finansijska stabilnost u Srbiji, devizne rezerve koje premašuju 24 milijarde evra su na rekordnom nivou, nastavlja se snažan priliv stranih direktnih investicija, nezaposlenost je na istorijski niskom nivou, a uspešna nedavna aukcija državnih hartija od vrednosti denominiranih u dinarima, uz veliko interesovanje stranih investitora, svedoči o snažnim ekonomskim rezultatima Srbije.

Srpske vlasti su predložile da se aranžman sa MMF-om tretira kao aranžman iz predostrožnosti počevši od sadašnje revizije, što je jednu reviziju ranije nego što se očekivalo prilikom odobrenja aranžmana.

Za naredni period misija MMF procenjuje da će inflacija u Srbiji na kraju godine biti na nivou od oko osam odsto, uz vraćanje u granice ciljanog raspona NBS od tri ostom sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto, u toku 2024. godine.

Očekuje se rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od tri odsto u 2024. godini, čemu će doprinositi oporavak domaće tražnje, i projektuje značajno smanjenje deficita tekućeg računa platnog bilansa, na ispod 2,5 odsto BDPa u uslovima nižih cena energenata i kontinuirano snažnog izvoza.

„Obezbeđene rekordne devizne rezerve i relativna stabilnost deviznog kursa dinara prema evru koju smo očuvali tokom svih prethodnih epizoda povećanih međunarodnih rizika, bili su i ostaju važan stub odbrane stabilnosti Srbije tokom svih globalnih kriza. Oni ostaju važan element izvesnosti poslovanja i važan stub očuvanja i finansijske stabilnosti zemlje“, rekla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Istakla je da nema dileme u pogledu politika koje će vlasti Srbije voditi u narednom periodu.

„Verujem da smo našim rezultatima dokazali da se i u narednom periodu može očekivati da zajedničke i koordinirane mere Vlade Srbije i NBS uspešno odgovore na izazove iz okruženja. Ponoviću ono što često govorim – Srbija je u dobrim rukama“, rekla je Tabaković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.