U trendu

NBS: Stopa kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala ostala na istom nivou

BEOGRAD – Stopa kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala za Srbiju zadržana je na nepromenjenom nivou, objavila je Narodna banka Srbije navodeći da je na taj način dala podršku rastu kreditne aktivnosti i ublažila uticaj globalnih neizvesnosti na domaće uslove finansiranja privrede i stanovništva.

Izvršni odbor NBS je na sednici 9. marta odlučio da stopu kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala za Srbiju zadrži na istom nivou.

Kako je navedeno, obračun referentnog pokazatelja zasniva se na odstupanju međusobnog odnosa ukupnih kredita i bruto domaćeg proizvoda od njegovog dugoročnog trenda.

Na osnovu podataka iz decembra 2022. godine, učešće ukupnih kredita u bruto domaćem proizvodu iznosilo je 86,0 odsto, dok je ocenjena vrednost odstupanja ovog učešća od svog dugoročnog trenda iznosila 1,1 procentni poen.

Kako je objašnjeno na sajtu NBS, kontraciklični zaštitni sloj kapitala (Countercyclical Capital Buffer – C CuB) uvodi se radi ublažavanja finansijske procikličnosti.

Primenom tog instrumenta stvara se dodatni sloj osnovnog akcijskog kapitala tokom perioda izraženog kreditnog rasta i na taj način se povećava otpornost bankarskog sektora i smanjuje mogućnost nastanka finansijske krize.

Stopa C CuB-a za određenu državu iznosi između 0 odsto i 2,5 odsto, a u izuzetnim okolnostima ona može da bude i viša.

Stope ovog zaštitnog sloja određuju se na tromesečnom nivou, na osnovu odstupanja učešća kredita u BDP-u od svog dugoročnog trenda, kao i ostalih pokazatelja relevantnih za praćenje ciklične dimenzije sistemskog rizika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.