U trendu

Nečajev: Severni tok 2 mogao bi biti gotov do septembra

MOSKVA – Ruski ambasador u Nemačkoj Sergej Nečajev smatra da bi gasovod Severni tok 2 mogao biti završen do nemačkih izbora za Bundestag zakazanih za 26. septembar, ali da su vremenski uslovi presudni za ispunjenje tog cilja.

„Nadam se da će gasovod biti spreman pre izbora za Bundestag. Vreme je presudno za završetak projekta. Ako bude sve u redu, mi ćemo napredovati brže, radovi su u toku, a preostaje nam još skoro 100 kilometara “, rekao je Nečajev u intervjuu za RND koji je objavljen danas.

Ambasador je podsetio da je Moskva više od 50 godina sarađivala sa Nemačkom na isporukama gasa i da je to funkcionisalo čak i tokom perioda Hladnog rata, a da se sada postavlja pitanje da li želimo da zaustavimo 10 milijardi evra inevesticija.

Dodao je da o tome po njemu treba da odluči samo Evropa.

Severni tok 2 je međunarodni projekat, ,zajednička inicijativa ruskog državnog „Gazproma“ i više nemačkih i drugih evropskih kompanija kojom bi se ruski gas transportovao do Nemačke, a kapacitet novog gasovoda od 1.200 kilometara bio bi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Izgradnja je obustavljena u decembru 2019. godine nakon što se švajcarska kompanija „Olsis“, specijalizovana za izgradnju podvodnog gasovoda, povukla zbog mogućih američkih sankcija, a radovi su nastavljeni u decembru 2020. godine nakon jednogodišnje pauze.

Završeno je 95 odsto ukupne trase Severnog toka 2.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.