U trendu

Nedimovic: Susa umanjila prinose, kukuruz solidan

BEOGRAD – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je suša uzela danak te da je umanjenje prinosa neminovno, ali da možemo očekivati proizvodne rezultate koji su na nivou desetogodišnjih prosečnih prinosa.

Navodeći situaciju sa konkretnim kulturama Nedimović je u intervjuu za Kurir istakao da će se rod kukuruza kretati od šest do sedam tona po hektaru, što je ocenio kao zadovoljavajuće.

„Prinos soje će biti ispod višegodišnjeg proseka, tj. oko dve tone po hektaru, a kod suncokreta rezultati žetve koja je počela krajem avgusta, ukazuju na veoma veliki raspon u prinosima, koji se kreću od 1,8 do 3,6 tona po hektaru“, rekao je Nedimović.

Govoreći o poljoprivrednim penzijama i velikom dugu poljoprivrednika za penzijsko osiguranje, on je rekao da se radi na rešavanju ovog problema i ocenio da će zakonskim izmenama biti napravljena potpuna revolucija u ovoj oblasti.

Prema njegovim rečima osnovna novina koja se priprema, sastoji se u tome da će se doprinosi za penzijsko osiguranje određivati prema ekonomskoj snazi gazdinstva.

„Ne mogu se plaćati isti iznosi za penzijske doprinose ako imate dva hektara ili 200 hektara. Ukoliko budu želeli, poljoprivrednici će moći da uplaćuju i više, ali minimum koji će plaćati, ako žele penziju će biti pravedan i proračunat tako da ima smisla i ne poručuje mladima da izbegavaju obaveze“, objasnio je ministar Nedimović.

Kada je reč o zahtevima za korišćenje sredstava iz IPARD fondova, naveo je da je do sada odobreno više od 725 zahteva, vrednih skoro 65 miliona evra i da je samo na poslednji javni poziv stiglo još 126 zahteva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.