U trendu

Nedostaje materijal iz Ukrajine, ali rokovi i dinamika ostaju

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa predstavnicima konzorcijuma kompanija koje izvode radove na izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska o dinamici izvođenja radova i pronalaženju rešenja u vezi sa problemima u nabavkama, koje su nastale zbog rata u Ukrajini i krizi na tržištu, saopštilo je Minsitarstvo.

„Projekat izgradnje gasnog interkonektora Niš-Dimitrovgrad je strateški važan za Srbiju i energetsku bezbednost zemlje i predstavlja osnovu buduće diverzifikacije snabdevača, čime i Srbija i region dobijaju veću sigurnost u gasnom sektoru“, ocenila je posle sastanka Mihajlovićeva.

Ona je navela da rat u Ukrajini utiče na svetska tržišta, dostupnost sirovina i materijala.

„Ministarstvo je tu da pomogne u prevazilaženju problema, imajući u vidu da naredne godine svi radovi treba da budu završeni. S obzirom na to da se projekat finansira i sredstvima EU, u njemu učestvuje i Bugarska, gasna interkonekcija ima i regionalni značaj“, rekla je Mihajlovićeva.

U saopštenju se navodio da su predstavnici konzorcijuma kompanija koje izvode radove kazali ministarki da zbog nedostatka čelika na tržištu postoji mogućnost kašnjenja radova, s obzirom na činjenicu da zbog rata u Ukrajini ne postoji nijedna kompanija koja može da ponudi i isporuči potreban materijal.

Ministarstvo je saopštilo da je na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija i JP „Srbijagas“, dogovoreno da se ubrzaju sve procedure i razmotre alternativna rešenja, ali bez promene ugovora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.