U trendu

Nema zakonskih uslova da „Uber“ uđe na srpsko tržište

Zakonodavstvo Srbije ne dozvoljava mogućnost da preduzetnik ili preduzeće obavljaju delatnost prevoza putnika ukoliko ne raspolažu odgovarajućim dozvolama i licencama, pa tako ni kompanija „Uber“, koja je zainteresovana da njihova aplikacija bude dostupna i na tržištu Srbije, ne može da se registruje za obavljanje te delatnosti ovde, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva.

Na zahtev kompanije „Uber“, prošle nedelje je u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture održan sastanak sa predstavnicima te kompanije, koja se bavi specificnim tipom prevoza u kojem korisnici vozilo naručuju putem aplikacije, a vozači nisu taksisti već ljudi koji žele da za odredeni procenat prevoze građane po svetskim metropolama.

Predstavnici „Ubera“ su na sastanku rekli da su planovi te kompanije, kada je reč o Srbiji, slični njihovim planovima za hrvatsko tržište gde, kako kažu, planiraju da prevoznicima ponude samo korišćenje internet aplikacije koja omogućava veću efikasnost taksi prevoznika.

Kako su naveli, njihovu uslugu bi mogli da koriste isključivo profesionalni vozači, koji već imaju odgovarajuće licence za obavljanje te delatnosti.

Resorno ministarstvo je na sastanku reklo da je spremno da razmotri svaku inicijativu za uvođenje aplikacija za organizaciju prevoza putnika, vodeći računa o najboljem interesu korisnika sa aspekta bezbednosti saobraćaja i lične sigurnosti.

Prilikom eventualnog odlučivanja, vodiće se računa i o iskustvima drugih zemalja u primeni tog sistema pružanja usluga u drumskom transportu, navode u ministarstvu.

„Uber“ radi tako što se potencijalni vozač sa vozilom prijavi na sajt kompanije, i onda ona proverava da li vozilo i vozač odgovaraju standardima.

S druge strane je korisnik, koji preko aplikacije na svom mobilnom telefonu određuje odakle dokle se vozi, kojim vozilom (ili vozačem), a aplikacija mu sa računa (platne kartice) onlajn skida iznos vožnje.

Cena vožnje nije fiksna, zavisi od raznih parametara- brzine vožnje, udaljenosti, vremena provedenog u vozilu, doba dana ili godine, a ponekad može biti i skuplja u špicu, za praznike…

Uglavnom, u svetu je praksa da je u normalnim uslovima vožnja „Uberom“ oko 25 odsto jeftinija od vožnje taksijem za istu udaljenost, a neki kažu da može biti i upola jeftinija.

(Tanjug)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.