Nemačka gasi elektrane na ugalj do 2030.

BERLIN – Nemački zvaničnici dogovorili su plan gašenja nacionalnih elektrana na ugalj do 2030. godine, što podrzumeva i da operateri dobiju milijarde evra odštete, saopštila je vlada te zemlje.

Pre jednu godinu, savet koji je imenovala vlada u Berlinu preporučio je da Nemačka prestane sa korišćenjem uglja za proizvodnju struje najkasnije do 2038. godine, kao deo napora za borbu protiv klimatskih promena.

Ipak, napori u tom pravcu su zastali poslednjih meseci, posebno kada se ima u vidu da neka područja na istoku Nemačke zavise od iskopavanja lignita, prenosi AP i dodaje da su zvaničnici na saveznom nivou i guverneri pogođenih država dogovorili „put za gašenje“ postrojenja na ugalj.

Rečeno da će se 2026. i 2029. godine praviti presek da bi se utvrdilo da li Nemačka može da ostvari plan tri godine pre krajnjeg roka 2035. godine.

Ministar finansija Olaf Šholc rekao je da će operateri elektrana na ugalj biti obeštećeni zbog zatvaranja tih postrojenja ranije nego što je planirano.

Operateri u zapadnoj Nemačkoj dobiće 2,6 milijardi evra, a 1,75 milijardi evra će dobiti oni na istoku, pri čemu će plaćanja biti izvršena oko 15 godina nakon što se postrojenja isključe.

Nemačka dobija više od trećine električne energije sagorevanjem uglja što stvara velike količine gasova koji doprinose globalnom zagrevanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.